Республіка Польща ініціюватиме ряд нових пропозицій від ЄС для країн «Східного партнерства» для підвищення статусу цього проекту.

Про це в інтерв’ю польській інформаційні агенції PAP заявив Марцін Пшидач, заступник міністра закордонних справ РП зі східних питань.

«З одного боку йдеться про зближення правових систем країн-партнерів до європейських систем, про моніторинг їхнього поступу у втіленні європейського доробку. Друга пропозиція Польщі — ставка на галузеву співпрацю», — наголосив він.

Дипломат додав, якщо країни СП не можуть повністю адаптуватися до європейських стандартів, то це можна буде зробити хоча б в окремих секторах.

Прикладом таких дій він назвав скасовування оплати за дзвінки в роумінгу, що відчули б на собі прості люди, зокрема, українці, котрі проживають у Польщі. Іншим прикладом Пшидач назвав інвестиції в інфраструктурні проекти, що фізично зблизило б країни партнерства до ЄС.

Заступник міністра зазначив, що можна було б також встановити ротаційне головування в рамках «Східного партнерства», що збільшило б рівень відповідальності цих країн за подальший розвиток цієї ініціативи. Крім цього, йдеться про дозвіл участі країн партнерства в окремих форумах ЄС.

Як повідомляв «Вголос», в ЄС незабаром обговорять із Україною майбутнє “Східного партнерства”.

ІА "Вголос": НОВИНИ