Країни оголосили про нове тристороннє партнерство задля протистояння Китаю. Відповідну заяву зробили лідери трьох держав на спільному брифінгу для ЗМІ.

Про це повідомляє британське видання "The Guardian".

Ініціативу під назвою Aukus спільно оголосили президент США Джо Байден та прем'єр-міністри  Великобританії й Австралії, які доєднались до нього за допомогою відео-зв'язку. (Борис Джонсон та Скотт Моррісон, відповідно). За їх словами нове партнерство - це просто наступний крок у давньому союзі трьох країн. Практичні наслідки цієї угоди полягають в наступному. 


Ядерний флот 

Моррісон заявив, що спільна команда з представників оборонних відомств трьох держав упродовж найближчих 18 місяців створить стратегію побудови нового австралійського підводного флоту з ядерним двигуном. Підводні човни планують збирати в австралійському місті Аделаїда. Завдяки цьому Австралія стане лише сьомою країною у світі, яка матиме підводний флот з ядерними реакторами.

"Це буде включати ретельне вивчення того, що нам потрібно зробити, щоб виконувати наші обов'язки щодо ядерного управління тут, в Австралії", - сказав прем'єр-міністр Австралії, посилаючись на зобов'язання міжнародних договорів щодо поводження з ядерним паливом. 

Окремо австралійський очільник наголосив, що країна не планує отримувати статус держави з ядерною зброєю.

«Але дозвольте мені роз'яснити. Австралія не прагне придбати ядерну зброю або встановити цивільний ядерний потенціал» - говорить він.


Проти кого об'єднуються?

Безпосередньо КНР не згадав жоден з трьох лідерів. Однак експерти та аналітики наголошують, що мова йде очевидно саме про об'єднання з метою стримування Китаю у Тихоокеанському регіоні. 

«Ми повинні вміти вирішувати як нинішнє стратегічне середовище в регіоні, так і те, як воно може розвиватися. Тому що майбутнє кожної з наших націй і насправді - всього світу, залежить від вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону ", - сказав Байден.

Очільник британського уряду Боріс Джонсон додав, що три країни попори географічну відокремленість є природними союзниками, і привітав "нове оборонне партнерство, що сприятиме створенню робочих місць та процвітанню".

Коментуючи план австралійського будівництва підводних човнів, Джонсон сказав: "Це буде один із найскладніших і технічно найскладніших проєктів у світі, який триватиме десятиліття і потребує найсучасніших технологій".

Високопоставлений чиновник США описав угоду як «фундаментальне рішення, яке рішуче пов'язує Австралію з США та Великою Британією на покоління».


Ніж в спину для Франції

Угода передбачає завершення контракту на суму 90 млрд. доларів США, підписаного Австралією з французькою компанією Naval Group у 2016 році. Ця угода на будівництво нових підводних човнів для австралійського флоту застрягла через перевищення витрат, затримки та зміни дизайну субмарин. Це безумовно погана новина для французького президента Емануеля Макрона

віт - це джунглі", - зазначив у Twitter колишній посол Франції у Вашингтоні Жерар Аро. "Франції щойно нагадали цю гірку правду, коли США та Великобританія вдарили її ножем у спину в Австралії. Це життя.", - констатує дипломат.

Naval Group, яка уклала контракт на будівництво 12 сучасних підводних човнів класу атаки, заявила, що нова угода стала "великим розчаруванням".

Австралія наполягає на тому, що вона не має наміру застосовувати ядерну зброю і дотримуватиметься Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), проте критики сказали, що це рішення все ще може побічно стимулювати розповсюдження зброї.

Глобальна Британія повертається

Британські чиновники заявили, що очікують значних успіхів для оборонних компаній країни внаслідок нового співробітництва. 

Формування Aukus відбувається під час зростання напруженості, особливо щодо Південно -Китайського моря та Тайваню.  У липні новий авіаносець Великобританії «Королева Єлизавета» прибув до Південно-Китайського моря, координатора американсько-китайської напруженості, викликавши доноси з боку Пекіна.

Як стверджують британські журналісти з посиланням на власні джерела, високопоставлений чиновник США припустив, що уряд Великобританії наполягав на посиленні ролі в регіоні.

"Велика Британія дуже зосереджена на концепції глобальної Британії, і їхній намір полягає в тому, щоб набагато глибше залучитись до Індо-Тихоокеанського регіону, і це початковий внесок за ці зусилля", - сказав чиновник.

ІА "Вголос": НОВИНИ