Для того, аби внести зміни до Конституції, потрібно мати якісний законопроєкт та політичні домовленості.

Про це сьогодні,  11 червня, у Львові під час Форуму місцевого самоврядування заявив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

«Зміни до Конституції – це особливий процес. Це з будь-яким іншим законом можна попрацювати так, що від першого до другого читання він може сильно змінитися. Щоб внести зміни до Конституції, треба вже готовий та остаточний текст внести до парламенту і отримати 226 голосів. Потім звернутися до Конституційного суду", - сказав він.

Водночас він нагадав, що Конституційний суд  зараз  не працює у повному обсязі.

"Потім Конституційний суд повертає тобі з зауваженнями чи без них цей текст. І його знов виносять на голосування ради. Цього разу отримуєш 226 голосів. А на наступній сесії – вже 300. Для того, аби пройти цей процес, необхідно мати якісний документ та, давайте чесно говорити, мати політичні домовленості всередині фракції та з іншими політичними силами, аби отримати ці 300 голосів. Тому що пройти увесь цей шлях і отримати 229, я думаю, що Верховна Рада не може», - пояснив Дмитро Разумков.

Зміни,  які пропонуються  до Конституції зараз, стосуються скасування депутатської недоторканості, зменшення кількості  народних депутатів, створення законодавчих ініціатив для народу (щоби кожен громадянин України міг вносити до Верховної Ради проєкти законів, постанов, поправки до законів тощо) та інше.

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос»,  Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков бере участь у Форумі місцевого самоврядування у Львові.

ІА "Вголос": НОВИНИ