Завтра, 1 листопада, о 17:00 у Львівському прес-клубі (проспект Шевченка, 11) відбудеться презентація книги історика Олександра Дєдика «Бої у Львові. 1–21 листопада 1918 року. Частина І», яка присвячена 100-річчю ЗУНР.

У Львові у 1918 р. вуличні бої між українцями та поляками тривали впродовж 1–21 листопада. Внаслідок цього спалахнула повномасштабна війна між сусідніми народами.

Олександр Дєдик у коментарі «Вголосу» зазначив, що книга створена на підставі віднайдених документальних джерел, свідчень і спогадів очевидців та ретельно реконструює перебіг протистояння на вулицях міста Лева. Також читач довідається, хто і що криється за відставками Дмитра Вітовського та Григорія Коссака, чи міг Окремий загін Січових Стрільців на чолі з полковником Євгеном Коновальцем змінити долю Львова та наскільки обґрунтованим виявилося рішення полковника Гната Стефаніва відступити зі столиці ЗУНР 21 листопада 1918 р.

«Львівський листопад 1918-го, хоча й поступається за масштабами кривавим гекатомбам Сталінграда 1942-го чи Берліна 1945-го, однак цікавий особливостями вуличних боїв у великому місті, які містять чимало паралелей із сьогоднішніми подіями на сході України та можуть слугувати певним матеріалом для роздумів. Перша частина запропонованого дослідження хронологічно охоплює період від 7 години ранку 1 листопада до кінця дня 9 листопада 1918 року», - розповів історик.

Учасники презентації: - Олександр Дєдик, науковий співробітник Центру українських військових традицій і патріотичного виховання Науково-дослідного інституту українознавства МОН України, заступник головного редактора Львівського мілітарного альманаху «Цитаделя»; - Михайло Слободянюк, кандидат історичних наук, полковник у відставці, завідувач музею Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, заступник головного редактора Львівського мілітарного альманаху «Цитаделя»; - Андрій Козицький, кандидат історичних наук, доцент ЛНУ імені Івана Франка;

- Андрій Харук, доктор історичних наук, професор Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного.

Модератор: - Іван Хома, кандидат історичних наук, доцент НУ «Львівська політехніка».

Читайте також: “Таку ніч переживають лише раз у житті”: як галичани здійснили Листопадовий чин.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ