Фахівці обговорять з українським керівництвом питання економічної політики і надання чергового траншу МВФ, повідомляє «Сегодня».

«За запитом української влади місія МВФ відвідає Київ 6-19 вересня, щоб обговорити останній політичний і економічний розвиток. Місія також обговорить наступні кроки, в тому числі фінансову допомогу з боку МВФ на підтримку політики, спрямованої на збереження макроекономічної стабільності і забезпечення стійкого зростання», – заявив Люнгман.

Як заявила в.о. голови Мінфіну Оксана Маркарова, успішна робота місії стане сигналом і для інших інвесторів і кредиторів України.

«Крім безпосередньо підтримки МВФ, яка йде до резервів Національного банку, позитивне досягнення після цієї місії означатиме для нас відкрите фінансування від Світового банку і макрофінансову допомогу від Європейського Союзу. Тому, безумовно, ми в позитивному настрої очікуємо місію», – зазначила Маркарова.

У свою чергу, голова Нацбанку України (НБУ) Яків Смолій зазначив, що перспектива швидкого отримання фінансування від МВФ матиме позитивний вплив на стан валютного ринку України, а також поліпшить можливості уряду залучити на міжнародних ринках капіталу боргові ресурси, необхідні для здійснення пікових виплат за державним боргу в 2018-2020 рр. на прийнятних умовах, незважаючи на ослаблення інтересу інвесторів до активів ринків, що розвиваються.

«Приїзд місії МВФ до Києва – крок до зниження невизначеності щодо подальшого розвитку ситуації в українській економіці і поліпшення очікувань учасників ринку», – цитує прес-служба НБУ Якова Смолія.

Нагадаємо, 2015 року МВФ схвалив для України чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом близько 17,5 млрд доларів. Спочатку програма передбачала щоквартальний перегляд програми.

Перший транш становив 5 млрд доларів. Україна змогла майже в термін отримати другий транш на 1,7 млрд доларів на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в просуванні по програмі. 2016 року переговори поновилися, і МВФ вирішив виділити третій транш – 1 млрд доларів – в середині вересня 2016-го, а четвертий – 3 квітня 2017 року.

З липня 2017 року Україна перебуває у переговорному процесі з МВФ: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30% до 60%, у зв'язку з ростом цін на міжнародних ринках, тоді як у Кабміні вважають таке різке підвищення цін для населення невиправданим.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання умови, щодо перегляду цін на газ для населення, є критично важливим для завершення поточного перегляду програми, що підтримує МВФ. За її словами, інша передумова виділення Україні чергового траншу – дотримання граничного дефіциту держбюджету. 

ІА "Вголос": НОВИНИ