28 липня – Всесвітній День боротьби з вірусними гепатитами. Щороку від цієї недуги у світі помирає понад мільйон людей. Близько 325 мільйонів людей живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту. Як можна вберегтися від небезпечного захворювання? Поради і рекомендації заступниці директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марії Озірковської.

«Вголос» поспілкувався з заступницею директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марією Озірковською. Вона розповіла про рекомендації, дотримуючись яких можна уникнути небезпечної недуги. 

«На Львівщині у першому півріччі цього року  спостерігаємо зниження захворюваності  на вірусні гепатити. Торік  було зафіксовано 230 випадків хвороби, цього року  – 181», - каже  Марія Озірковська.

Вона додає, що  у 10 разів стало менше хворих  на гепатит «А» (захворювання печінки, спричинене вірусом,  що найчастіше передається  фекально-оральним шляхом –ред).

«Це  зниження  можна пов’язати з тим, що люди частіше миють  руки та загалом дотримуються санітарно-протиепідеміологічних вимог», - зазначає епідеміологиня .

Водночас, за словами лікарки, гепатит «В» (передається  при народженні від матері до дитини, незахищених статевих  контактах, медичних та інших маніпуляціях, пов'язаних  з кров'ю – ред.)  в області  діагностували  24-м  особам (минулого року – 39).  Зросла захворюваність на гепатит «С»  (шляхи передачі такі ж, як і  гепатит «В» - ред.).  Цьогоріч уже зафіксовано  22 випадки,  проти  17-ти минулого року.

«Щоб не інфікуватися гепатитом «А», то тут рекомендації, як до  профілактики гострих кишкових інфекцій:  доброякісна вода, чисті продукти, чисті руки», - каже Марія Озірковська.

За словами лікарки, найбільша небезпека інфікування гепатитами  «В» і «С» є під час переливання крові, проведенні стоматологічних чи операційних втручань.

«Будь-які маніпуляції, де є  пошкодження шкіри,  а це стосується і  відвідування салонів краси (манікюр, пірсинг, татуаж) можуть стати причиною захворювання», - зазначає епідоміологиня.

І єдиним захистом  від гепатиту, як стверджують медики,  є вакцинація .  У 183 країнах світу щеплення проти гепатиту введено в загально-національний календар щеплень.

«Це вакцина, з якою дитина стикається  у першу добу  після народження. Наступне щеплення  є у два місяці, а  третє у шість місяців. І дуже важливо дотримуватись  цієї послідовності, щоб мати захист від хвороби у майбутньому», - наголошує лікарка.

З числа дорослих  рекомендовано щеплення людям з групи ризику – медичні працівники чи особи, які мають контакт з кров’ю. Також медики  радять провакцинуватися  любителям подорожей, адже гепатит «А» ще називають «хворобою мандрівників»

У 2020 році у пологових будинках Львівщини  щеплення від гепатиту  отримали  84 відсотки малюків, з числа дорослих провакциновано  755 осіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ