Львівські ветерани російсько-української війни вимагають у партії «Самопоміч» відкликати депутатський мандат каратиста Станіслава Горуни. Спортсмен, який є депутатом Львівської районної ради, підтримав українську легкоатлетку Ярославу Магучіх, яка публічно обіймалась з військовослужбовицею російських військ.

Спільну заяву ветеранських рухів Львова опублікував на своїй сторінці в Facebook Богдан Федун, доброволець окремої зведеної роти «Карпатська Січ». У коментарі редакції «Вголос» він роз'яснив позицію ветеранського середовища Львова. 

"Ми завжди між собою координуємось. Дуже багато негативних емоцій було у ветеранського середовища через цю ситуацію. Були б логічні якісь вибачення та пояснення Але він написав другий пост, який закріпив все, що сказано" - говорить Богдан Федун.

В заяві представники ветеранських рухів підкреслюють, що обурені не лише словами Станіслава Горуни про «спорт поза політикою», але перш за все його частими візитами до Росії під час війни. Як стверджують львівські ветерани, в інтерв’ю російському ЗМІ, Станіслав Горуна зізнався, що попри війну з Росією він «відкритий для будь-яких пропозицій». Ще раніше він пояснював свої візити в Росію тим, що вважає нашу війну «війною політиків, а не народів».

Станіслав Горуна на семінарі з карате у Новосибірську (2015 рік).



"До відома Станіслава - на українській схід приїздять цілком звичайні Івани з Москви, Новосибірська, Красноярська та інших міст, де він гастролював. Це звичайні Івани, такі ж самі, з якими Станіслав проводив семінари, обстрілювали українських воїнів та вчиняли безліч військових злочинів на нашій землі. Це не Порошенко чи Зеленський стріляються з Путіним десь на сході. Це цілком реальні люди, які добровільно взяли до рук зброю. І всіма своїми вищезгаданими діями, Станіслав всяко легімітизовував російську агресію щодо України", - пишуть львівські добровольці.

Гастролі до Росії як норма

Богдан Федун у коментарі для редакції «Вголос» зауважив, що факти активних «гастролів» Станіслава Горуни до Росії раніше не були відомі широкому загалу. 

"Хлопці провели велику роботу в пошуку різної інформацію. Стало відомо про його співпрацю з російськими спортсменами. Він проводив спільні семінари з клубом «Союз», який підпорядковується федерації карате. Голова клубу повністю підтримує російську владу та вітає Путіна. Це логічно, бо він громадянин Росії.  Але не логічно, що є купа хлопців та дівчат 18-ти чи 19-ти років, які поїхали на війну, і так і не стали спортсменами. А ця людина дозволяла собі відвідувати Росію і проводити навчання російським спортсменам. Тим самим, підсилюючи нашого ворога", - говорить ветеран.

З огляду на це, представники ветеранських рухів закликають керівництво «Самопомочі» відкликати депутатський мандат Станіслава Горуни, який засідає у Львівській районній раді, так виключити його з лав партії.

Нагадаємо, саме таким чином вирішилась доля депутатства львівського медіаменеджера Романа Любицького. Після того, як стало відомо про факти його співпраці з проросійським політиком Віктором Медведчуком, він був позбавлений мандату та виключений з лав партії ВО «Свобода». 

Станіслав Горуна та міський голова Львова Андрій Садовий під час розминки до Дня спорту. Фото: ЛМР



"Якщо партія цього не зробить - то значить «Самопоміч» розділяє погляди Станіслава Горуни і повинна понести спільно з ним політичну відповідальність за це.
В протилежному випадку, патріотичне (в т.ч. ветеранське) середовище Львова всіма законними способами змусять Станіслава скласти повноваження" - наголошують в заяві.


«Саме від мене пішло це зверхня, бо ми є колегами зі Станіславом в Львівській районній раді. Як представник ветеранського середовища, я озвучив нашу спільну позицію. І якщо до найближчого часу »Самопоміч" не відкличе його мандат, ми пікетуватимемо сесії Ради та приходитимемо до них за поясненнями. Вони або толерують його позицію, або ні«, - наголосив Богдан Федун, який є депутатом Львівської районної ради від ВО »Свобода". 

Чи буде квартира в Станіслава Горуни?

Нагадаємо, після закінчення олімпійських змагань з карате, де Станіслав Горуна здобув бронзу, міський голова Львова Андрій Садовий назвав його серед львівських олімпійців, які отримають квартири коштом міського бюджету. Представники ветеранських рухів міста не погоджуються з цим рішенням з огляду на все нові обставини. 

"Політика міської влади до різних заохочень спортсменів це їх право. Але міський голова та виконком мали б переглянути це рішення, адже людина себе повністю дискредитувала. В мене виникають сумніви до таких спортсменів, чи є вони насправді українцями. Усик ніби теж український спортсмен. Але він повністю декларує тези Путіна, підтримує Московський патріархат та говорить, що ми один народ", - наводить приклад Богдан Федун.

За словами ветерана, не варто пишатись медаллю, якщо її здобула людина, співпраця з Росією для якої є важливо. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ