Суд скасував арешт 3,2 тисяч тонн добрив, вивезених із території ПАТ «Одеський припортовий завод» у квітні 2018 року для зберігання на території Херсонського морського торговельного порту.

Про це свідчить ухвала Херсонського міського суду від 4 вересня, пишуть "Наші гроші".

Суд вказав, що 3 202 тонн карбаміду марки Б належить компанії Trans Commodities New York Inc.

Арешт на карбамід був накладений 1 червня за клопотанням слідчого Херсонського відділу поліції. Провадження розпочали за заявою представника ТОВ «Всеукраїнська Енерго Компанія» (ТОВ «ВЕК»), котрий поскаржився на невстановлених осіб, що шахрайським шляхом намагалися вивезти карбамід із території ХМТП.

Суд дійшов висновку, що станом на 1.06.2018 власником заарештованого карбаміду був не «ВЕК», а Trans Commodities New York Inc.

Так, за даними ухвали, 26 квітня фірма «ВЕК» продала карбамід ТОВ «Рембудавіа».

28 квітня карбамід перевезли морем із Одеси до Херсонського морського торговельного порту (перевізник — ТОВ «Сапсан Траншип»).

Водночас, вказує суд, що ще 25 квітня «Рембудавіа» уклав із компанією Trans Commodities New York Inc. договір купівлі-продажу карбаміду, а 31.05.2018 сторони підписали акт приймання-передачі.

Власником Trans Commodities New York Inc. є колишній одесит Сем Кіслін, котрий у 1970-х роках виїхав до США.

Як повідомляло «Слідство.Інфо», у листопаді 2016-го компанія Trans Commodities заявила, що купила кіпрську компанію Opalcore Ltd. Це одна з кіпрських компаній, із рахунків яких Краматорський суд 2017 року конфіскував «$1,5 мільярда Януковича». Продавцем Opalcore була британська фірма Exbridge Properties L. P., пов’язана з компаніями, які, за версією українських слідчих, належать до групи компаній олігарха-втікача Сергія Курченка та віце-прем’єра часів Януковича Сергія Арбузова. Кіслін заявляв, що буде судитися за кошти, конфісковані з рахунків «Opalcore».

Зазначимо, що цей же карбамід був у червні заарештований ще раз. Однак невідомо, чи до цього часу арешт є чинним.

7 червня Печерський райсуд Києва за клопотанням Генпрокуратури арештував дещо більший об’єм у 3 227 тонн карбаміду, який на той момент належав ТОВ «ВЕК» і фактично перебував на баржах «СНКВ-05» і «СНКВ-04».

За даними ГПУ, фірма «ВЕК» спільно з ТОВ «Газоторгова компанія», ПАТ «Одеський припортовий завод» і ПАТ «Одесагаз» у 2017-2018 роках незаконно заволоділи природним газом із єдиної газотранспортної системи України на суму понад 500 млн грн. Привласнений у квітні 2018 року природний газ був перероблений «Одеським припортовим заводом» у карбамід. Заарештований у Херсоні карбамід є частиною виробленої партії.

Як відомо, 2017-го «Одеський припортовий завод» провів конкурс, на якому обрали приватну компанію, що поставлятиме на завод газ в обмін на готову сировину. Переможцем стало ТОВ «ВЕК», яке раніше торгівлею газом не займалося й отримало відповідну ліцензію за три місяці до конкурсу.

Засновником компанії з 2010-го по серпень 2018 року був Вадим Колесников, син бізнесмена з Луганщини Віталія Колесникова. Фірма розташована в одному офісі з інвестиційною компанією Concorde Capital Ігоря Мазепи. Раніше журналісти дослідили, що ТОВ «ВЕК» використовувала номери телефонів, які раніше належали ПАТ «Енергомережа» Дмитра Крючкова.

Дмитро Крючков — фігурант розслідування Національного антикорупційного бюро щодо привласнення 346 мільйонів гривень «Запоріжжяобленерго», у якому понад 60 % акцій належить державі. А сам він оголошений у розшук.

Раніше голова Національної комісії з регулювання енергетики Дмитро Вовк зазначав, що до Дмитра Крючкова та його брата Леоніда прихильно ставився близький товариш президента Ігор Кононенко. «Він казав, що Крючкови з «Енергомережі» — непогані менеджери», — уточнював Вовк.

Сам Кононенко заперечив свою причетність до «Енергомережі» та «ВЕК».

Теперішнім засновником ТОВ «ВЕК» значиться Галина Семеряжко з Рубіжного Луганської області. З цього міста родом і Віталій Колесников.

ІА "Вголос": НОВИНИ