Люди з ВІЛ-інфекцією, онкологічними захворювання та ті хто пережили трансплантацію органів, відтепер можуть отримати додаткову дозу вакцини проти COVID-19. Відповідні рекомендації були затвердженні наказом Міністерством охорони здоров’я.

Про це повідомляє МОЗ.

“Ця доза необхідна, щоб убезпечити тих, чия імунна система могла не сформувати належний захист після двох доз вакцини проти COVID-19”, – зазначають у МОЗ.

Додаткову дозу вакцини може отримати людина, яка на момент вакцинації від коронавірусу:

  • живе з ВІЛ
  • має рак крові
  • пережила трансплантацію органів
  • проходила хімієтерапію
  • приймала гормональні препарати

Вакцинуватись третьою дозою, за інформацією відомства, можна щонайменше через 28 днів після другої дози вакцини (або першої дози для вакцини Janssen) . Оптимально ввести її в період до 3 місяців після другої дози.

“Додаткова доза вводиться тією ж вакциною, якою було введено дві попередні дози. Якщо ця вакцина відсутня, то можлива комбінація вакцин за затвердженими в Україні схемами.

Якщо особа отримала дві дози вакцини за змішаною схемою, то третя (додаткова) доза має бути зроблена вакциною, що використовувалась для введення другої дози”, – пояснюють медики.

Направлення на щеплення додатковою дозою можна отримати у сімейного або профільного лікаря.

Після цього треба записатися до найближчого пункту чи центру вакцинації.

Лікар вакцинальної бригади має внести дані про введення додаткової дози до електронної системи охорони здоров'я як третю дозу.

Важливо, що дія документа про вакцинацію не буде продовжуватись, тобто документ буде чинним 365 днів з дати введення другої дози. 

Такі рекомендації були затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України № 2770 від 13 грудня 2021 року.

За повідомленням прес служби ЛОДА на Львівщині за вчора, 13 грудня, щеплення від ковіду отримали 8721 оcоба (з них – 2247 осіб отримали першу дозу вакцини, 6474 – другу дозу).

Загалом в області проведено 1 767  051 щеплення (з них 819 526 - другою дозою): вакциною  «Covieshield»   – 38 403, «Astra Zeneca» - 188 140, «Coronavac» - 497 316, «Pfizer» - 860 258, «Moderna» - 182 934.

ІА "Вголос": НОВИНИ