Він повідомив, що напередодні 57 військовослужбовців Збройних сил Молдови вирушили на військові навчання за кордоном всупереч забороні Верховного Головнокомандувача.

«Вони поїхали в четвер увечері, коли вже був опублікований указ президента. У президентській країні прем'єр-міністр вилетів би з посади ще в четвер увечері. Але дійдемо і до цього, ніхто не забутий, ніщо не забуте», – сказав І. Додон на прес-конференції в п'ятницю, – передає Інтерфакс-Україна.

Додон зажадав негайної відставки виконуючого обов'язки міністра оборони Георгія Галбури, який причетний до ухвалення рішення про участь у військових навчаннях. Президент також повідомив, що дав вказівки уточнити причетних до цього рішення та ініціювати їх пониження на посадах і у званнях.

Він також підкреслив, що «підписав наказ про заборону в будь-яких діях, навчаннях, стажуваннях, курсах за кордоном без попередньої згоди Верховного головнокомандувача».

«Цей наказ буде доведено до відома сьогодні і обов'язковий до виконання для всіх військовослужбовців. Надалі ніхто не покидає територію РМ без письмової згоди Верховного головнокомандувача. Я не хочу блокувати щось, але не допущу порушення Конституції і закону», – заявив президент.

За його словами, «створилася безпрецедентна ситуація після того, як уряд спробував помилково інтерпретувати положення законодавства». Він зазначив, що в постанові уряду говориться про участь у стажуванні, а не в навчаннях.

«Тим самим, уряд визнає, що не має повноважень відправляти військовослужбовців на навчання. І кажуть про стажування, хоча Україна говорить про військових за участю 14 країн НАТО. Вперше уряд дає вказівки Збройним силам на противагу вказівки Верховного головнокомандувача. Це неприпустимо. Подобається вам або не подобається, є положення закону, є президент, який обраний на всенародних виборах», – підкреслив президент.

Як писав «Вголос», військові Молдови не послухали президента і поїхали на військові навчання НАТО в Україну. Контингент складається з 57 військовослужбовців 22-го миротворчого батальйону і бригади «Moldova». Контингентом командує підполковник Олександр Маркуц.

Додон пообіцяв покарати військових, які «без дозволу» поїхали на навчання в Україну.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ