Для українських захисників війна триває вже 8 рік. Тож цинічні рішення та маніпулятивні заяви президента країни-агресера для них вже давно не страшні. Зараз вони впевнені: українцям вкрай необхідно покластись на ЗСУ та максимально об'єднатись довкола спільної проблеми.

Про те, на що чекати українцям та зокрема львів'янам після нещодавнього рішення очільника Московії стосовно визнання так званих «Л/ДНР», «Вголос» розмовляв з львів'янином та ветераном російсько-української війни Ігорем Шолтисом. 

«Путін вже давно зійшов з розуму»

Нічого дивного у вчорашній промові Путіна українці не почули. Те, що президент РФ вже давно зійшов з розуму, було відомо давно. І наративи, які пролунали з його уст, лише вкотре показали всьому світові його сутність та наміри. Так вважає депутат, ветеран та політолог за освітою Ігор Шолтис.

«Ви звернули увагу? Великоімперські наративи, які «дєд» декларував у своєму зверненні до громадян Російської Федерації, аж ніяк не стосувалися самих громадян РФ. Повністю весь його «спіч» був побудований на фальсифікованих історичних фактах, перекручуванні історії. Ця промова була орієнтована на пролетарський прошарок громадян РФ, для яких повернення «ісконна русских зємєль в радную гавань» є важливішим, ніж власна зубожілість та неможливість адекватно платити комуналку в своїй країні», – вважає український захисник. 

Також він підкреслює, що, зі стратегічної точки зору, для Путіна таке промивання мізків росіян було дуже важливим упродовж багатьох років. 

«Ось цей буфер, який є між Росією і країнами НАТО, а зокрема і суверенною державою Україна, їм необхідно було роками легітимізовувати в обличчях громадян РФ. Це вони робили для того, аби зараз мати змогу ввести на територію України свої війська», –  каже ветеран.

«Росія може спровокувати вибухи сепаратизму в інших областях України» 

Утім стосовно широкої ескалації російських військ на території України ветеран Ігор Шолтис не впевнений. Він припускає, що ймовірнішим сценарієм для Путіна буде розширення «квазідержав» на території України, аніж повномасштабне вторгнення.

«Можливо, Росія буде провокувати вибухи сепаратизму в інших прифронтовинх областях. Це буде логічніше та безпечніше для самого Путіна», – зазначає захисник. 

А ось стосовно Львова каже: ймовірність вторгнення російської армії на територію Львівщини за умов повномасштабного наступу РФ є дуже маленька. Утім якщо вторгнення таки відбудеться, львів'яни зможуть дати відсіч, адже мають досвід самоорганізації. 

«Доки ми тут – Львів у безпеці. Ми маємо досвід самоорганізації, і жоден ворог нам не страшний. Утім, це не означає, що Львів є найбезпечнішими містом. Адже у випадку повномасштабного наступу РФ та переселення українців з інших областей сюди наше місто, навпаки, може перетворитись в одне з найнебезпечніших», –  каже він. 

«Зараз для українців найважливішим є питання політичної єдності»

На думку Ігоря Шолтиса, у цей час питання політичної єдності – як ніколи важливе для українських громадян. Він підкреслює: зараз ми повинні об'єднатися навколо нашого ворога, не шукати зради там, де її немає, і дотримуватися спільної національної ідеї, попри відмінності у політичних вподобаннях. 

За словами ветерана, зараз ми бачимо, що Президент України дотримується антиросійської риторики, і це логічно.

«Принаймні в цей момент, незалежно від наших політичних вподобань, ми маємо підтримкувати риторику глави держави. Розберемося вже після війни... Тому що той, хто в нелегкі для країни часи не підтримує Верховного головнокомандувача України, цілком автоматично може підтримувати верховного головнокомандувача іншої держави. Зокрема – тієї, яка цю агресію провокує вже 8 рік», – додав він. 

ІА "Вголос": НОВИНИ