Офіцер полку «Азов» дав свій коментар, щодо подій в Маріуполі, та значення цього міста у війні з окупантами.

В етері телеканалу НТА, Юрій Михальчишин, офіцер полку «Азов», розповів про драму українського Маріуполя.

«Україна зараз знаходиться в унікальному статусі держави, яка вперше за сто років дала збройну відсіч російській агресії, яка не зуміла реалізувати свою перевагу у силах і засобах і, не зважаючи на те, що підло вдарила без оголошення війни, у класичному розумінні цього слова та міжнародної дипломатії, ми втримали фронт вкрай запеклої війни», - розповідає Юрій Михальчишин.

Однак, гість говорячи скайпом просить не забувати, у контексті усієї цієї дипломатії, ту драму, без перебільшення, епічну, яка зараз розгортається на південних рубежах нашої держави.

 «Я хочу згадати про драму героїчного захисту фортеці Маріуполь, де зараз тримає облогу от уже більше місяця часу разом з морськими піхотинцями героїчний полк «Азов». Одне і чітке є розуміння, що місто потрібно деблокувати, тому, що зараз успішна оборона Маріуполя, це ключ до успішної оборони всієї України», - заявляє офіцер.

Завдячуючи побратимам у героїчній обороні інших міст, все ж у найдраматичнішій ситуації зараз перебуває саме Маріуполь і без деблокуючого удару з півночі та створення гуманітарних коридорів не лише для мирних мешканців, але й логістичний для наших захисників, не варто розраховувати на будь-які успішні перемовини на міжнародній арені.

«Зараз військово-політичне керівництво російської федерації ставить надзадачу своїм збройним силам ліквідувати опір українського Маріуполя перед продовженням будь-яких перемовин. Ми повинні розуміти життєво важливу роль битви за Маріуполь для майбутнього України у цій війні. Як на фронті дипломатичному так і, безпосередньо, на фронті оперативному», - розповідає Михальчишин.

Важливість Маріуполя для путіна у тому, що місто є символом українського опору на Донбасі, яке зламало «русскую весну» 2014-го року і 8 років кістяком оборони Маріуполя був полк «Азов», відомий своїми світоглядними переконаннями.

«Це націоналістичний підрозділ і саме зараз проти російських нацистів воюють там українські націоналісти і вся Україна сьогодні є в таборі українського націоналізму. Тобто для путіна це є і світоглядова і ретроспективно-історична ціль, а крім того це, все ж таки, ключ до всього азовського моря, це столиця українських металургів», - наголошує Юрій Михальчишин.

Також цікавою є думка офіцера, що без Маріуполя не можливе існування так званої ЛДНР. Такою є основна ціль попри імітацію дипломатичних перемовин, які росіяни хотіли б перетворити у дипломатичний диктат, підкріплюючи його успіхами на військовому фронті.

«На жаль, це є принципова позиція – ліквідувати цей український форпост і розправитися показово із його захисниками, щоби здригнулися серця інших захисників обложених міст-фортець і можна було простувати далі», - аналізує Юрій

Емоційне та, разом з тим, холодне ставлення до ситуації, часом, для когось може здаватися перебільшенням, але, як стверджує офіцер полку «Азов»:

Доля боротьби за Україну вирішується сьогодні в Маріуполі, який треба терміново деблокувати, щоб допомогти його захисникам».

Говорячи про гарантії безпеки та неоднозначну участь в цьому процесі країни-агресора офіцер дуже точно висловив позицію, якою має керуватися держава:

«До дипломатії в класичному розумінні, до міжнародного права це немає жодного стосунку, тому, що ніколи країна-агресор не могла виступати гарантом безпеки жертви свого нападу. Але ми живемо у реаліях 21-го століття, коли розвалилася, як картковий будинок уся система міжнародної безпеки і те, що ми зараз ще спостерігаємо за такими фантомними утвореннями, як Організація Об’єднаних Націй, ОБСЄ та інші міжнародні структури, це означає, що зараз триває процес переформатування усього світоустрою. І на превеликий жаль, західні демократії вважали б за потрібне включити у цей перелік гарантів і росію щоби заспокоїти її агресивні апетити».

Не без емоцій також висловлює свою думку офіцер і про обстріли України під час перемовин у Стамбулі.

«Оці обстріли, які є абсолютно варварськими, навіть скотськими, з точки зору не те, що міжнародного права, але й елементарного гуманізму і здорового глузду, поєднуються із їхніми, так званими, дипломатичними зусиллями тому, що для них це просто є окремі фронти нищення української державності», - вважає Юрій Михальчишин.

Читайте у «Вголос» також про:

ІА "Вголос": НОВИНИ