Дональд Трамп звинуватив президента США Джо Байдена за передачу списку затверджених до евакуації афганців талібам на тлі побоювань, що тепер його буде використано екстремістським угрупуванням для вбивства тих, хто до нього потрапив.

Заклики до відставки і імпічменту Байдена посилилися після того, як щонайменше 103 людини, в тому числі 13 військовослужбовців США, були вбиті терористами ІГІЛ в результаті подвійного теракту в аеропорту Кабула в четвер.

В емоційному зверненні до нації Байден пообіцяв «вистежити» і «змусити терористів заплатити», оплакуючи «самовідданих героїв», які загинули, допомагаючи уразливим щодо талібів людям тікати з країни.

Але експерти в області оборони і республіканська опозиція розкритикували президента, заявивши, що трагедія лише підкреслила катастрофічне рішення піти з Афганістану і повернути владу талібам.

Трамп назвав кризу «найнеприємнішою подією, яка будь-коли траплялося з нашою країною».

Польоти поновилися в п'ятницю вранці, і близько 1000 американців і ще тисячі афганців досі сподіваються на евакуацію з Кабула.

Але їх надії швидко згасають, оскільки США і їх союзники починають пакувати речі. Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив в п'ятницю, що «ворота були закриті» і що останні польоти Великобританії для евакуації завершаться протягом декількох годин.

Надій на порятунок усе менше

Американські військові в аеропорту Кабула

Байден пообіцяв «врятувати американців, витягнути наших афганських союзників«. За його словами, »наша місія буде продовжена».

Проте, стався останній удар по його врегулюванню кризи в четвер, коли стало відомо, що офіційні особи США в Кабулі передали талібам список імен американських громадян, власників грін-карт і афганських союзників, які дозволяють в'їзд в аеропорт Кабула по зовнішньому периметру.

Цей крок був охарактеризований як серйозне порушення безпеки, причому одне з джерел в уряді зазначило Politico: «По суті, вони просто занесли всіх цих афганців у список для убивць».

Експрезидент Трамп сказав Fox News: «Тепер ми передаємо списки американців Талібану, так що тепер ви просто постукайте в двері, хапайте їх і тягніть... Те, що ви бачите зараз, буде тільки погіршуватися, це може тільки йди в одну сторону».

«Ми виглядаємо дурнями в усьому світі. Ми слабкі, ми жалюгідні, нами керують люди, які поняття не мають, що роблять», - додав він.

Як повідомлялося, 25 серпня в аеропорту Кабула пролунав потужний вибух, про який попереджала розвідка США.

ІА "Вголос": НОВИНИ