У скільки в цьому році обійдуться збори школяра підрахував сайт «Сегодня».

Дорогі старшокласники

За даними маркетплейса Prom.ua, зібрати в школу старшокласника коштує в 1,5 рази дорожче, ніж першокласника. Незважаючи на те, що першокласникові потрібно набагато більше речей – шкільна форма, нотні зошити, альбоми та фарби, – його повний комплект на рік обійдеться в 3963 грн, а старшій школі – в 5741 грн.

У старшокласників у 1,5-2 рази дорожче коштують одяг, взуття, а також рюкзаки і сумки. У першокласників найдорожчий товар – шкільна форма, близько 1159 грн.

Найдешевше зібрати «з нуля» учнів середньої школи – близько 2955 грн за весь комплект. При цьому спортивні комплекти для фізкультури подешевшали для школярів молодших і середніх класів.

Щоб заощадити, фахівці рекомендують спочатку купити найнеобхідніше. Наприклад, базовий набір канцтоварів для першокласників коштує близько 261 грн, а повний на рік – 445 грн. Все інше, а також демісезонне або змінне взуття, футболки можна докупити в вересні, коли почнуться знижки. За словами фахівців, вибираючи одяг і взуття в інтернеті, потрібно уточнювати всі розміри в сентиметрах – розмір устілки, ширину по спині, довжину рукава.

Форма з рук

На вторинному ринку вартість шкільної форми в два, а іноді і в три рази менша, ніж в магазинах. За даними сайту для покупки і продажу речей Shafa.ua, один комплект уживаної форми на учнів молодших класів (штани або спідниця, сорочка і піджак) може обійтися в 450 грн.

«Причина такої вартості проста: учні молодших класів дуже швидко виростають з речей. Сенсу зберігати одяг не за розміром немає, тому батьки відбирають добре збережений і продають його онлайн. Скидають до 70-80% від її початкової вартості, тому що мета – не заробити, а позбавитися від зайвого», – розповів Олександр Роєнко, керівник сайту.

ІА "Вголос": НОВИНИ