В частині львівських міських лікарень виникла складна ситуація з виплатою заробітної плати. Відомо, що частині медичного персоналу Національна служба здоров'я України (НСЗУ) боргує зарплатню за більше ніж два місяці.

Про це стало відомо сьогодні, 10 листопада, під час засідання комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради.

Зауважимо, що в Україні заробітні платні медичного персоналу лікарень виплачують не через місцеві бюджети територіальних громад. Працю медиків оплачує НСЗУ, і саме через затримки з боку органів центральної влади частина львівських медиків сидить без зарплати понад 2 місяці. 

З огляду на це вони звернулись до депутатів Львівської міської ради, аби місто втрутилось у ситуацію, і львівська влада на чолі з міським головою вжила необхідних дій. Адже станом на зараз Львів перебуває у «червоній зоні» з огляду на спалах пандемії COVID-19. Навантаження на медичну систему міста є вкрай високим, і подальша затримка заробітної плати може паралізувати львівські лікарні. 

Редакція «Вголос» звернулася за коментарем до голови бюджетної комісії ЛМР пані Наталії Шелестак. 

"Є затримки виплат по НСЗУ. Виникає борг перед медиками. По нашій інформації є лікарні, яким не оплатили ще за вересень. Тому комісія дала протокольне доручення встановити, в яких сумах борг, чому він виник, та в цілому - роз'яснити всі деталі ситуації, аби зрозуміти про що йдеться, і яку суму місто мало б закласти, аби убезпечити роботу нашої медичної системи", - говорить депутатка. 

Як повідомила Наталія Шелестак, попри те, що зараз бюджет Львова знаходиться у критичному стані через виснажливі кредити та борги за ремонти вулиць, депутати готові знайти гроші для виплат зарплатні медиків, адже це питання є критично важливим для міста. 

"Так, в бюджеті на цей рік ми не планували такі видатки, але ми багато чого не планували з того, що довелось цьогоріч закривати коштом міського бюджету", - пояснює очільниця бюджетної комісції. 

Про які саме лікарні йде мова, наразі невідомо. Як повідомила Наталія Шелестак, депутатська комісія надала протокольне доручення, аби львівські чиновники дослідили ситуацію та підготували інформацію стосовно суми заборгованості. 

Нагадаємо, як писав "Вголос", з 18 жовтня у Львові посилено карантинні обмеження. В місті заборонені масові заходи, а для доступи для більшості сервісів відкритий лише за умови наявності сертифікату про вакцинацію або ж ПЛР-тесту (ресторани та кафе, кінотеатри та галереї, готелі та хостели, спортзали та салони краси).

Водночас за даними редакції у львівських продуктових крамницях, а також у магазинах, які торгують товарами першої необхідності, та аптеках не вимагатимуть від покупців ковід-сертифікатів, негативних ПЛР-тестів чи інших документів.

Додамо, що сьогодні міська комісія ТЕБ і НС ухвалила рішення про те, що з понеділка учні початкових класів повертаються до  очного навчання. Щодо інших карантинних обмежень, то їх дію за даними редакції "Вголос" продовжили до 29 листопада. 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ