В Україні ще не зафіксовано жодного випадку захворювання на Дельта-штам коронавірусу, але небезпека інфікування ним є досить високою. Тому дуже важливою є вакцинація та профілактичні методи - соціальна дистанція, носіння масок і рукавичок.

Про це сьогодні, 13 червня, на брифінгу повідомила експертка департаменту охорони здоров’я Львівської обласної адміністрації, пульмонологиня Надія Рудницька.

“Чому ми боїмося нових штамів вірусу? Бо перебіг захворювання Дельта-штамом коронавірусу проходить дуже швидко від легких до важких форм. І почали хворіти діти, віком  від двох років”, - каже пульмонологиня.

Також, за її словами, змінилася клініка цього захворювання. Вірус маскується під респіраторну інфекцію: з'являється чхання, нежить, біль в горлі, головний біль і тільки через чотири доби з’являється висока температура. Змінилися і шляхи передачі.

“Якщо раніше вважалося, що вірус передається повітряно-крапельним шляхом, то сьогодні говоримо про передачу захворювання  через кишково-шлунковий тракт”, - зазначає лікарка.

Експертка наголошує, що зараз відзначається миттєве інфікування хворобою – достатньо 10 секунд контакту, щоб заразитись коронавірусом.

Саме тому фахівці рекомендують носити не тільки маски, але й рукавички.

ІА "Вголос": НОВИНИ