В Україні вкрай складно довести лікарську халатність.

Про це йдеться у програмі «Правда. Розслідування» на телеканалі НТА.

Кримінальні справи проти лікарів зазвичай закінчуються штрафом або моральною компенсацією. До прикладу, чотири роки тому у Львівській обласній клінічній лікарні після видалення зуба «мудрості» помер чоловік. Замість обіцяних 15 хвилин Віктор пролежав в операційній аж шість годин. І всьому виною — халатність лікарів.

«Коли вони нам сказали, що він помер, ми увірвалися в операційну. Живіт у Віктора був як, у вагітної жінки на дев'ятому місяці… Тобто кисень потрапив не в легені, а в шлунок! Лікарі неправильно забинтували, і замість трахеї потрапили в стравохід», — розповіла сестра померлого.

За словами адвоката потерпілого, висновок лікарської комісії з Києва — механічна асфіксія, тобто смерть настала внаслідок удушення. А не через токсикоз-септичний шок, як, наприклад, писала експертна комісія на рівні обласного Департаменту охорони здоров’я.

Личаківський райсуд Львова визнав лікаря-анестезіолога винною у неналежному виконанні професійних обов’язків, та покарав позбавленням волі терміном на п'ять років. Проте, через закінчення терміну давності лікарка сидіти за ґратами не буде, а штраф у розмірі 500 тисяч гривень, які медзаклад має виплатити родині загиблого, лікарі зараз оскаржують у суді. То де справедливість?

Ще один приклад лікарської недбалості стався у львівському пологовому будинку на вулиці Мечникова. Замість акушера-гінеколога, з яким попередньо домовлялася пацієнтка, пологи у неї приймала інша лікар. За кілька днів, розповідає потерпіла, її нашвидкуруч виписали з лікарні, а потім у неї почалася сильна кровотеча. За п'ять діб перебування у лікарні жінці провели повторну чистку матки, переливання крові та призначили інтенсивний курс антибіотиків. Діагноз — післяпологова маткова кровотеча. Втім, лікарі Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, куди породіллю привезли ледь живу, були іншої думки щодо діагнозу, і вирішили, що єдиний спосіб врятувати молоду маму у стані септичного шоку — вирізати матку… Те, що лікарі-акушери пологового будинку на Мечникова виписали жінку, належно її не оглянувши, що згодом і призвело до вирізання матки, підтвердила і експертиза Міністерства охорони здоров’я України. Зараз цю справу розглядають у Личаківському райсуді Львова. Проте, чим закінчиться ця історія, — невідомо.

Більше — у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щочетверга о 19.45 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ