Хамдулла Номані, який тимчасово очолює афганську столицю Кабул, офіційно заборонив для жінок роботу у міському господарстві. Працевлаштування позбавлять всіх жінок крім тих, чию роботу не можуть виконувати чоловіки.

Уривок з пресконференції тимчасового мера оприлюднив у своєму твіттері телеканал «Al Arabia». 

"Спочатку ми дозволили всім їм виконувати свої обов’язки, але потім Ісламський Емірат вирішив, що необхідно на деякий час припинити їхню роботу", – говорить Хамдулла Номані.

Відтак, усі співробітниці міського господарства, яких можуть замінити чоловіки, мусять залишатися вдома. Представник Талібану заявив, що цей крок наразі розглядають як тимчасовий, до "стабілізації ситуації". Понад те, він заявив, що за вимушені прогули жінки отримують заробіну плату. 

Окремо призначений талібами «міський голова» наголосив, що частині жінок дозволять працювати на об'єктах міського господарства в Кабулі. Мова йде про тих, кого не можуть замінити чоловіки або чия праця не вважається «чоловічою». 

"Наприклад, жінки, які працюють у жіночих міських туалетах на базарах – там, куди чоловікам ходити заборонено. Вони ходять на роботу щодня", – пояснив представник талібів. 

Зауважимо, що представники терористичного руху «Талібан» після захоплення влади в Афганістані неожноразово заявляли, що мають намір дотримуватись базових прав жінок «в межах ісламу».  Проте зараз в країні жінки не можуть займатися спортом,  а національні жіночі збірні фактично розформовані. Крім того, попри дозвіл для жінок здобувати освіту, їхніми викладачами можуть бути або жінки, або ж чоловіки літнього віку, що матимуть спеціальній дозвіл від «Ісламського Емірату».

Т

ІА "Вголос": НОВИНИ