Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

«Ми вважаємо, що в Україні необхідно впроваджувати реформи, зокрема й щодо децентралізації влади, але не в такий спосіб, як це зараз робить влада. Переконані, що об'єднати громади неможливо без їхньої доброї волі: процес має відбуватися виключно за їхньою згодою і в їхніх інтересах шляхом проведення місцевих плебісцитів. Перспективні плани об'єднань, створені обласними державними адміністраціями, не мають нав'язувати громадам. В органів місцевого самоврядування та представників громад має бути право на власне бачення майбутніх об'єднань.

Чому ж місцеві громади чинять такий спротив урядовій реформі, яку влада пропагує як панацею від бюджетного голоду та єдиний шлях до процвітання села?

Вони розуміють, що тягне за собою так звана децентралізація: насправді це скорочення мережі бюджетних закладів та установ, звільнення кваліфікованих працівників, знищення освіти, медицини, культури в селах. Пліч-о-пліч із адміністративною «реформою» йдуть так звані освітня та медична реформи.

Зокрема, в галузі освіти повсюдно просувають закриття малих шкіл, скорочення педагогічних працівників. У галузі охорони здоров'я також відбуваються процеси «оптимізації». А це означає, що невдовзі з'явиться армія безробітних вчителів та медиків. Через закриття шкіл діти долатимуть десяток кілометрів, бо нема шкільного автобуса, а дороги настільки розбиті, що транспорт там не пройде. Так само жителі «неперспективних» сіл будуть позбавлені первинної медичної допомоги. А що вже казати про осередки культури й просвітництва - бібліотеки й народні доми будуть на замку. Тобто закладається ґрунт для знищення українського села», - йдеться у зверненні.

З огляду на це, з ініціативи депутатів від фракції Всеукраїнського об'єднання «Свобода» депутати Дрогобицької районної ради звернулися до Верховної Ради України, вимагаючи ініціювати подання до Конституційного суду щодо відповідності Закону України «Про добровільне об'єднання громад» Конституції України; ухвалити відповідні зміни до податкового законодавства, якими передбачити надходження податку на доходи фізичних осіб у всі місцеві бюджети; ухвалити Закон України «Про місцевий референдум»; внести доповнення до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», якими передбачити порядок виходу територіальної громади з об'єднаної; внести зміни до Конституції та законодавства, якими ліквідувати інститут місцевих державних адміністрацій та передати функції виконавчої влади виконавчим комітетам районних та обласних рад.

Також депутати Дрогобицької районної ради звернутися до Кабінету Міністрів України з вимогами негайно зупинити процес оптимізації мережі закладів охорони здоров'я, освіти та культури, а також зобов'язати виконавчу владу привести об'єкти соціальної та дорожньої інфраструктури територіальних громад до належного стану коштом державного бюджету, до об'єднання територіальних громад.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ