У Міжнародному агентстві з атомної енергії повідомили, що безпілотні літальні апарати атакували підстанцію неподалік Запорізької атомної електростанції.

Про це йдеться у заяві Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

За його словами, внаслідок цього постраждали працівники ЗАЕС, також сталися лісові пожежі.

«Ці неодноразові атаки безпілотників становлять загрозу ядерній безпеці та життю людей і мають бути припинені», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в день інциденту експерти МАГАТЕ побачили густий дим та почули вибухи з боку розподільчого пристрою. Підстанція розташована за межами самого майданчика ЗАЕС, тому наслідків для неї не було.

У заяві йдеться, що єдина лінія електропередач 750 кВ, що залишилася на станції, постачає електроенергію, необхідну для охолодження шести реакторів під час холодної зупинки, а також для інших важливих функцій.

Крім того, поблизу міста Енергодар з 10:40 ранку зафіксували три удари БПЛА. Сталося влучання в одну з електричних підстанцій, внаслідок цього постраждали вісім працівників.

Одному з них знадобилася медична допомога.

Ймовірний удар спричинив витік масла щонайменше з одного-двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також з'єднувальну лінію.

У результаті підстанція «Райдуга» що постраждала, наразі виведена з ладу, але Енергодар та прилегла промислова зона все ще отримують електроенергію.

ІА "Вголос": НОВИНИ