Про це у коментарі кореспонденту «Вголосу» розповів еколог Марко Шпікула.

«За два роки з часу трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі – абсолютно нічого не зроблено. Станом на сьогодні сміттєзвалище перебуває під арештом, який наклала прокуратура. Місяць тому було судове засідання, але його перенесли через те, що не з'явилися потерпілі. А тому наступний розгляд справи має бути у липні. Відомо, що міська рада у судовому порядку подала клопотання про часткове зняття арешту з сміттєзвалища. Мовляв, вони хочуть робити ще якусь одну дамбу і вже є проект. Але станом на сьогодні – немає ніяких змін на краще, як все було два роки тому, так воно і залишилося. Міська рада вкотре знайшла винних – прокуратуру, мовляв, ті заважають їм працювати. Найцікавіше, що черговий проект з будівництва нової дамби уже готовий. Навіть був проведений конкурс виконавця робіт – і є переможець. У прокуратурі ж заявляють: як міська рада могла провести конкурс, якщо вони наклали арешт на Грибовицьке сміттєзвалище? Мені ж відомо, що міська рада розробила черговий проект з побудови нової дамби вартістю 50 млн грн. Тобто вони хочуть будувати ще одну дамбу. Вона необхідна для того, що у випадку, якщо інфільтрати прорвуть наявну дамбу, – буде ця. Це призведе до того, що на Грибовицькому сміттєзвалищі буде вже не три озера, а чотири», наголосив еколог.

Еколог повідомив, що наразі гудрони, які перебувають на сміттєзвалищі, не становлять небезпеки для довкілля. Натомість значно небезпечнішою є ситуація із інфільтратами – відходами від сміттєзвалища.

«Озера із інфільтратами переповнені. На дамбі, яку збудувала Львівська міська рада, уже є тріщини. До слова, на цю дамбу міська рада «викинула» 12 мільйонів гривень, а побудувала невідомо що. Якщо у нас йтимуть великі дощі, то наявну дамбу, яка втримує інфільтрати, може прорвати. А тому у міській раді зараз намагаються нашвидкуруч звести ще одну дамбу», – сказав Марко Шпікула.

Нагадаємо, 30 травня о 15:20 поблизу с. Збиранка Жовківського району на території полігону твердих побутових відходів після завершення гасіння пожежі під час збору пожежно-технічного обладнання стався зсув сміття, під який потрапило троє рятувальників.

 Як писав «Вголос», 31 травня під завалами сміття у Грибовичах знайшли вже трьох рятувальників.  Рятувальників на сміттєзвалищі завалило відходами з висоти 90 метрів. За цим фактом порушили справу.

І досі  залишається не знайденим працівник комунального підприємства «Збиранка», 1956 року народження.

Натомість мер Львова, відповідаючи на питання журналістки російської студії «Deutsche Welle» про те, чому він за 10 років не вирішив проблему зі сміттям у Львові, заявив, що, по-перше, «всі живі, а це найголовніше».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ