Другий лев в індійському зоопарку Валандур помер минулого тижня після зараження на COVID-19.

Як повідомили в зоопарку, ще 10 інших левів продовжують лікуватися від цієї коронавірусу. Виявляється, що великі коти в зоопарках є більш вразливими до коронавірусу, ніж вважалося раніше.

За словами представників зоопарку, 12-річний лев-самець на ім'я Падманабан, який кілька днів проходив інтенсивне лікування, помер у зоопарку Валандур поблизу Ченнаї.

Тварина отримала позитивні результати 3 червня, разом з кількома іншими левами, і виявляла такі симптоми, як кашель та втрата апетиту, повідомляє Times of India.

Станом на четвер, 10 інших заражених левів у зоопарку отримують ветеринарне лікування від групи експертів найбільшого ветеринарного університету штату.

Двоє літніх левиць – 19-річна Бхуавана та 23-річна Кавіта, які були важко хворими минулого тижня, почали реагувати на лікування і зараз харчуються нормально.

Причини смертельних ускладнень

На початку цього місяця дев'ятирічна левиця на ім'я Ніла померла в зоопарку Валандур після тесту на COVID-19. Однак тестові зразки Ніли, надіслані до Індійського інституту ветеринарних досліджень, також виявили, що вона інфікована ще одним, більш вірулентним вірусом (CDV), що призвело до смерті. Виявилося, що леви в зоопарку не були щеплені проти CDV. Після смерті Ніли державні органи доручили представникам зоопарку якомога швидше зробити щеплення тваринам.

Згідно з його звітом за 2019-20 роки, в зоопарку Валандура було 15 «гібридних левів». Гібридні леви є схрещуванням між африканським та азіатським левом, який знаходиться під загрозою зникнення в Індії. Минулого місяця у вісьмох азіатських левів виявили позитивний результат на COVID-19 в зоологічному парку Неру в Хайдарабаді. З тих пір великі коти, які перебувають під загрозою зникнення, повністю одужали від вірусу.

Ситуація з левами у світі

Кілька інших великих котів у зоопарках по всьому світу, включаючи левів і тигрів, захворіли на COVID-19, але у більшості з них спостерігаються лише легкі симптоми. Окрім двох випадків загибелі левів у зоопарку Валандур, немає жодних інших підтверджених випадків смерті великої кішки від COVID-19. Однак 17-річну тигрицю в шведському зоопарку, довелося усипити після зараження на COVID -19, що спричинило важкі ускладнення.

ІА "Вголос": НОВИНИ