У Львові через підкуп виборців під час другого туру виборів міських голів звернулися до правоохоронних органів.

Про це повідомили у прес-службі Львівської обласної організації партії «Європейська Солідарність».

Як зазначається, у соцмережах та в друкованому вигляді біля дільниць і в самих дільницях поширюється інформація про розіграш призів від соціологічної агенції «Фама» серед учасників голосування на другому турі виборів міських голів, яке відбувається протягом 22 листопада 2020 року.

За словами заявників, соціологічну агенцію «Фама» пов'язують із чинним мером міста і кандидатом на посаду голови Львівської ОТГ. Таким чином, дії соціологічної агенції розцінюються як спроба впливу на виборця в день голосування.

Автори заяви також підкреслили, що відповідно до частини третьої статті 14 Виборчого кодексу України застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється.

Порушники законодавства про вибори, виборчих прав виборців, кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.

Таким чином, відповідно до статті 160 цього Кодексу передбачено відповідальність, в тому числі,  за пропозицію, обіцянку або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права.

Партія «Європейська Солідарність» також наголосила на тому, що це не перша спроба чинного мера вплинути на волевиявлення громадян. Партія також зверталася до правоохоронних органів через акцію «качни дільницю».

У зв'язку з цим, автори заяви просять поліцію перевірити інформацію, зазначену в ній, та  відповідно до статті 214 Кримінального процесуального кодексу України внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування і надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Читайте більше цікавих та актуальних новин:

[media=80017,80019]

ІА "Вголос": НОВИНИ