Співробітники СБУ викрили та блокували спробу вербування українського військовослужбовця представниками російських спецслужб.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Військова контррозвідка з'ясувала, що високопосадовець Військово-морських сил України підтримував постійний зв'язок з  кадровими співробітниками ФСБ Росії.

Зазначається, що чоловік контактував з колишніми українськими військовослужбовцями, які зрадили ЗСУ та перейшли на бік збройних сил РФ під час анексії Криму у 2014 році.

Зокрема з Андрієм Гапоненком, Петром Зимою та Дмитром Пилипченком.

Як стало відомо, у 2014 році Гапоненко та Пилипченко з подання російських силовиків запропонували чоловіку приєднатися до лав збройних сил Росії, проте тоді він відмовився.

Після того, як військовий прибув на материкову територію України, він був призначений на посаду заступника командувача ВМС ЗСУ та отримав доступ до секретної інформації у сфері оборони.

Повідомляється, що військовослужбовець розуміючи, що перебуває на моніторингу російських спецслужб, продовжував підтримувати зв'язок з Гапоненком, Зимою та Пилипченком.

Періодично вони зустрічалися в анексованому Криму, куди військовий ВМС ЗСУ їздив до рідних та періодично спілкувалися за допомогою мобільного зв'язку.

Співробітники СБУ дізналися, що таким чином ФСБ Росії отримувала інформацію про морально-психологічний стан українських військових моряків, рівень їх фінансового і матеріального забезпечення, а також дані про конкретних посадових осіб ВМС України.

Правоохоронцям вдалося запобігти розголошенню особливо важливої інформації силовикам держави - агресора та попередити негативні наслідки для національної безпеки України.

Наразі приймається рішення щодо скасування військовослужбовцю допуску до державної таємниці та звільнення з військової служби.

Як писав «Вголос», СБУ розповіла про обшуки в мерії Запоріжжя.

ІА "Вголос": НОВИНИ