Президент Польщі Анджей Дуда та віцемаршал Сейму Малґожата Госневська звинуватили Україну у геноциді поляків, який нібито було скоєно під час Другої світової війни у селі Гута Пеняцька на Львівщині. При цьому керівництво Польщі порівняло своїх співвітчизників із кримськими татарами, назвавши їх «корінним» населенням на цих землях. Всеукраїнське об’єднання «Свобода» закликає СБУ провести розслідування щодо заяв та дій польської сторони через можливу загрозу національній безпеці, а також вимагає негайної реакції Верховної Ради України, президента, Кабінету Міністрів та Міністерства закордонних справ.

Так, у неділю, 28 лютого, під час пам'ятних заходів у Гуті Пеняцькій керівник канцелярії президента Польщі Адам Квятковський зачитав листа від Анджея Дуди, в якому він стверджує про «злочинну пацифікацію села Гута Пеняцька» як «одну з найбільш шокуючих подій Волинської різанини».

Дуда зазначає: «Близько 1000 жителів Гути Пеняцької були жорстоко вбиті українськими солдатами та поліцейськими на службі Третього німецького рейху та українських націоналістів». Також він вкотре наголошує, що його "співвітчизників вбили лише за те, що вони поляки«. »Незалежна Польща ніколи не забуде про жертв злочинів у Гуті Пеняцькій та про всіх жертв геноциду під час Волинської різанини«, - йдеться в листі.

Віцемаршалок Сейму, яка була присутня на заході, заявила, що »поліційні формування, які складались з українців і управлялись німцями, вбили понад вісімсот осіб«.

»Гута Пеняцька - це символ смерті моїх співвітчизників, вбитих українськими інтегральними націоналістами на території південно-східних воєводств Другої Речі Посполитої. Вона також є символом багатовікової присутності поляків на цій землі. Так, поляки були тут меншістю але численною меншістю і такою, що жила тут впродовж століть, вони не були «окупантами» чи «колонізаторами», - заявила Госневська в своєму виступі.

Вона також провела паралелі з кримськими татарами і заявила, що поляки також були «корінним» населенням на цих землях.

На ці висловлювання зреагувало Всеукраїнське об'єднання «Свобода». Націоналісти виступили з публічною заявою та закликали владу вжити рішучих дій.

"Уже четвертий рік поспіль ми чуємо такі антиукраїнські заяви щодо Гути Пеняцької. Їхні автори вину за воєнний злочин абсолютно безпідставно та надумано перекладають з гітлерівців на українців і називають той злочин геноцидом поляків. Ці звернення стають потужним імпульсом масштабної антиукраїнської кампанії у Польщі, у якій беруть участь польські парламентарі, урядовці, дипломати, політики, представники римо-католицької церкви і громадськості. Від України вимагають визнання вини і вибачень.

Заходи, які відбуваються на місці знищеного села Гута Пеняцька, на жаль, мають на меті не стільки вшанування пам’яті загиблих, як черговий виток антиукраїнської пропаганди.

На жаль, на ці прояви ворожості, на цю антиукраїнську пропаганду ніяк не реагує влада в Україні: Президент, парламент, уряд, МЗС, СБУ мовчать, наче звинувачення не стосуються української держави. Толеруючи історичну неправду та українофобію, влада принижує авторитет і гідність України та українців, підриває довіру до нашої держави у світі, підтримує агресивну інформаційну війну проти України«, - йдеться у заяві ВО »Свобода«.

Націоналісти наголошують, що українська наукова спільнота намагається розвінчувати міфи, встановлювати історичну справедливість, доносити правду завдяки новим дослідженням, закликати польську сторону до спільних наукових досліджень і публічних дискусій. Однак, за байдужої позиції центральної влади, ці потуги не дають належних результатів.

»Ми засуджуємо згадані вище українофобські заяви польських посадовців, які принижують українців та розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Вимагаємо від СБУ провести розслідування щодо заяв та дій польської сторони щодо можливої загрози національній безпеці. Вимагаємо від Верховної Ради України, Президента, Кабінету Міністрів, МЗС висловити позицію держави щодо цих наклепницьких заяв.

З метою встановлення історичної справедливості та задля українсько-польського порозуміння закликаємо владу організувати міжнародні наукові конференції та сприяти дослідженням на цю тему. Ми схиляємо голови перед невинними жертвами, молимось за душі всіх вбитих українців та поляків«, - вказано у заяві ВО »Свобода".

Нагадаємо, 19 лютого Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку оприлюднило оголошення про відзначення у Волинському національному університеті імені Лесі Українки сотої річниці створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої. За словами генконсула Славоміра Місяка, цей захід відбудеться з ініціативи Генерального Консульства РП у Луцьку та Волинського національного університету імені Лесі Українки.

«Свобода» публічно засудила ініціативу проведення такого заходу і назвала його спробою нав'язати українцям відзначення 100-ї річниці польської окупації Волині. Після цього Генконсульство Польщі прибрало з назви події та анонсів згадку про 100-річчя Волинського воєводства, однак захід все ж не скасували.

ІА "Вголос": НОВИНИ