Розділення оплати за газ і за його транспортування робилося з благою метою, щоб населення мало можливість обрати собі постачальника газу і таким чином зекономити.

Про це у прямому ефірі «Народного толк-шоу» на телеканалі НТА заявив економіст Віктор Гальчинський.

«Так чи інакше за транспортування ми платили завжди. Був один разрахунок, був один газопостачальник - все це було в тарифі. Однак Україна взяла на себе зобов'язання, як член європейського енергетичного товариства, впровадити в своє законодавство третій енергопакет ЄС. Він передбачає розділення функцій постачальників газу і тих, хто цей газ транспортує.

Рік тому ми якось не помітили, що в нас змінився постачальник газу: був облгаз - став облгаззбут. З 2020 року вступив черговий етап угоди: тепер за транспортування бере кошти монополіст, тобто власник мереж», - пояснив Гальчинський.

За словами експерта, це все робилося із благою метою: щоб населення мало можливість обрати собі постачальника газу:

«Газу є достатньо. І він досить дешевий. Ціна дійсно нижча, як була рік тому. Натомість на рику України є пропозиції у приватних трейдерів дешевше. На жаль, населення ще не може обирати собі постачальника, бо Уряд ще має затвердити порядок цього вибору. У нас має бути так, як у Європі. А там населення має право вибору, там є конкуренція, там постачальники воюють за свого споживача. Чим швидше Уряд прийме необхідний документ - тим швидше українці зможуть купувати газ дешевше», - додав економіст.

Повний запис ефіру дивіться тут:

ІА "Вголос": НОВИНИ