Чеська прокуратура звинувачує в тероризмі двох своїх громадян, які на Донбасі воювали проти України на боці бойовиків.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Спершу, як зазначається, відповідна інформація з'явилася лише у місцевих ЗМІ, але згодом її підтвердив заступник головного прокурора Праги Адам Башни.

«У лютому минулого року чеського громадянина звинуватили у скоєнні злочину, визнаному законом як терористичний акт за статтею 311 (1) (a), (2) (a), а) відповідно до параграфу 313 Кримінального кодексу за активну збройну діяльність в рамках незаконної сепаратистської структури, що виголошує себе як »Донецька народна республіка« (метою якої є порушення основної політичної та економічної структури суверенної та незалежної України шляхом контролю над її територією), проти озброєних та сил безпеки України», – зазначив він.

Окрім того, повідомляється, що слідство велося проти двох осіб, але Башна не назвав їх імен, посилаючись на чеське законодавство, що не дозволяє розголошувати дані слідства.

Однак, видання Deník N повідомило, що йому відоме повне ім’я одного терориста. Вони назвали його Павел К. За даними журналістів, він знаходився на Донбасі майже рік, з літа 2015 року до травня 2016.​

У своїх листах додому він скаржився, що в реальності війна на Донбасі виявилася не такою, як він собі уявляв.

«Мамо, тут вбивають дітей, я хочу назад», – цитує видання дописи Павла К. за словами його прийомної матері.

Також, за інформацією чеського видання, слідство ведеться проти щонайменше десяти чеських громадян через їхню участю у збройному конфлікті на Донбасі.

ІА "Вголос": НОВИНИ