Правоохоронці повідомили про підозру двом капітанам російських суден, які перевозили награбоване українське зерно.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора
 
Підозру оголошено за фактом порушення порядку в'їзду-виїзду на тимчасово окуповану територію півострова Крим під час перевезення награбованого окупантами українського зерна (ч.2 ст. 332-1 КК України).
 

Зазначається, що санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

«Підозрювані, громадяни РФ, будучи капітанами суден »Матрос Позинич« і» Михайло Ненашев«, під прапорами держави-окупанта здійснюють систематичні незаконні заходи та виходи з/в закритий Севастопольський морський торговельний порт», - розповіли в прокуратурі.

Вони забезпечують завантаження суден зерном, яким окупанти незаконно заволоділи на окупованих територіях України, і перевозять його в треті країни.

«Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітани суден періодично вимикали »AIS«  і вносили в неї фіктивні відомості щодо курсу суден, ніби в порти РФ, а не в закриті морські порти тимчасово окупованого Криму», - додали у відомстві.

Як зазначив керівник прокуратура АРК ігор Поночовний, викрадені тисячі тонн українського зерна - це не просто черговий злочин РФ в Україні, адже в перспективі такі дії спрямовані саме на заподіяння голоду.

«У цьому випадку РФ як і раніше використовує окупований півострів як »сіру зону« для перевезення і подальшого збуту награбованого зерна. Всього капітани суден здійснили 8 незаконних заходів у порти окупованого Криму. Такі дії тягнуть за собою кримінальну відповідальність також і судновласників і операторів суден», - сказав він.

Йдеться про капітанів Железняка Андрія Сергійовича і Єлагіна Миколу Олександровича.

Як писав «Вголос», російські окупанти досі не змогли окупувати всю Луганську область, невелика частина регіону досі тримається. Загарбники не можуть пробити оборону ЗСУ в двох населених пунктах.

ІА "Вголос": НОВИНИ