Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин користується автомобілями Mercedes-Maybach, які в обхід санкцій Організації Об'єднаних Націй міг доставити до КНДР бізнесмен із російського Владивостока.

Про це йдеться в розслідуванні The New York Times і вашингтонського «Центру просунутих оборонних досліджень»(CADS).

Повідомляється, що під час міжнародних самітів глава КНДР їздить на привезених із Пхеньяна лімузинах. Після зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у квітні 2019 року, Кім користувався двома автомобілями, Mercedes Maybach S600 Pullman Guard і Mercedes Maybach S62.

Тоді автоконцерн Daimler, що випускає автомобілі Mercedes-Maybach підкреслив, що не знає, як машини цієї марки потрапили у гараж Кім Чен Ина, адже не ведуть справ із Північною Кореєю 15 років.

ООН заборонила поставки предметів розкоші в Північну Корею в 2006 році на прохання адміністрації президента США Джорджа Буша. У доповіді ООН про КНДР зазначалося, що в 2017-2018 роках у Північній Кореї з'явилися автомобілі Rolls-Royce, Mercedes і Lexus. Раніше Кім Чен Ин використовував автомобілі преміум-класу в закордонних поїздках.

Два броньованих седана Mercedes-Maybach з'явилися в КНДР, побувавши перед цим у п'яти країнах. У жовтні у Владивосток прилетіли три вантажних літаки північнокорейської авіакомпанії, які використовують для перевезення автомобілів Кім Чен Ина. У CADS припускають, що після цього автомобілі на літаках доставили у КНДР.

Нагадаймо, представника КНДР, який відповідав за переговори США та Північної Кореї, – Кіма Хек Чхоля і ще чотирьох чиновників МЗС розстріляли через невдалий американо-північнокорейський саміт у Ханої.

ІА "Вголос": НОВИНИ