Міністерство закордонних справ України засудило Росію за систематичні порушення прав людини в анексованому Криму.

Про це повідомила пресслужба відомства.

У МЗС зазначили, що Росія використовує погіршення епідеміологічної ситуації, як димову завісу для подальшого наступу на права та свободи мешканців окупованого півострова.

Крім того, українські дипломати згадали про незаконний військовий призов в Криму, указ російського президента про позбавлення громадян України права власності на землю на півострові.

У відомстві також зазначили, що вже понад три роки держава-агресор ігнорує рішення  Міжнародного суду ООН, які покликані захистити інтереси та самобутність кримськотатарської та української громад на території тимчасово окупованого півострова.

Зокрема йдеться про рішення суду про відновлення роботи Меджлісу.

Натомість у Кремлі вирішили вдатися до традиційних для них методів та створили контрольовані національні організації «для спотворення жорсткої реальності».

Дипломати нагадали і  про судові процеси, політично та релігійно вмотивоване незаконне позбавлення волі, переслідування громадських активістів має на меті посилити тотальну атмосферу страху в окупованому Криму.

У МЗС назвали імена тих, хто вже встиг відчути на собі усі «переваги» російського «правосуддя»: Наріман Мемедемінов, Денис Кашук, Едем Бекіров, Сервер Мустафаєв, Едем Смаілов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекірьяєв, Мемет Белялов, Ернес Аметов, Енвер Сейтосманов та багато інших.

Варто заувжити, що попри вимогу Генеральної Асамблеї ООН, яка була закріплену в резолюції 73/263, Росія відмовилася звільняти незаконно ув'язненого кримського татарина Еміна-Усеїна Куку.

Як писав «Вголос», очільник МЗС Німеччини провів телефонну розмову з Лавровим.

ІА "Вголос": НОВИНИ