Американські індекси фондових бірж б’ють історичні рекорди після того, як американський національний регулятор схвалив вакцину Pfizer/BioNTech. Таким чином в країні намагаються збільшити частку щепленого населення.

Про це повідомляє агенція Reuters.

"Усі три основні фондові індекси США завершили сесію різко вище попереднього рівня, і S&P 500 в останні хвилини сесії просто не зміг утримати рекордно високі показники. Зростання цін на нафту, обумовлене очікуваним зростанням попиту, підіймає вартість акцій енергоносіїв", - пишуть в агенції. 

Останнє речення особливо важливе для України, позаяк саме доходи з продажу енергоносіїв становлять значу частину бюджету та економічної спроможності Російської федерації. 


Вакцина додає оптимізму

 

Аномальне високе зростання фондового ринку пов'язують з природною тенденцію зростання економіки після різкого падіння. Таким для більшості країн світу став 2020-й рік. Проте вчорашні рекорди спровокувало рішення, яке, на перший погляд, стосується медицини більше, ніж економіки. 

Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) повністю схвалило вакцину проти COVID-19, розроблену компаніями Pfizer Inc та BioNTech. На думку аналітиків це може пришвидшити вакцинацію в Америці.

Зокрема, таке рішення розширює список компаній, які зможуть вимагати обов’язкову вакцинацію для повернення до офісу. Окремі прогнози називають наслідком такого рішення підвищення рівня вакцинації американців до 75% населення. Акції Pfizer та BioNTech на ринку Сполучених штатів зросли на 2,5% та 9,6% відповідно. Водночас зростає і головний конкурент -  акції Moderna Inc виросли на 7,5%.


Зростання техно компаній 

Тренд на стале зростання активів цифрових корпорацій та нових діджитал стартапів набув особливої динаміки під час першої хвилі пандемії та локдауну. Проте і зараз, зі зростанням рівня щеплень та поступовим поверненням до соціального життя техно компанії демонструють стабільне зростання. 

Для львів'ян зокрема це означає те, що тутешні аутсорсингові IT-компанії продовжуватимуть зростати, адже зростає ринок. Тож умовні IT-шники можуть бути спокійні стосовно подальших перспектив своєї галузі. Зокрема про тенденції сталого зростання техно кампаній свідчать вчорашні результати фондових бірж США

Індекс Nasdaq 100 на торгах сягнув максимуму у 15 341,47 пункту (+1,86%). Серед тих, чия вартість зросла - техно корпорації Facebook Inc, Microsoft Corp, Nvidia Corp, Amazon.com, Alphabet Inc, AMD та Tesla. S&P 500 сягнув найвищого значення у 4 489,88 пункту. На закриття ринку він встановився на рівні 4 479,53 пункту (+0,85%). 

 




ІА "Вголос": НОВИНИ