Національний банк України наступного тижня затвердить правила, які банки мають використовувати, щоб надати пільговий режим для обслуговування кредитів бізнесу та населення.

Про це в ефірі «Свободи слова» заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова, передає Укрінформ.

"Ми сьогодні розробили і наступного тижня затвердимо правила, які банки мають використовувати, щоб надати пільговий режим для обслуговування кредитів бізнесу та населення. Усім без винятку. Друге – ми не вводимо і не плануємо вводити жодних обмежень щодо роботи банківської системи", – зазначила Рожкова.

Разом з тим, за її словами, НБУ готовий підтримувати банківську систему в режимі рефінансування, якщо така потреба буде.

"Ми також знизили фактично до нуля вартість безготівкових операцій комерційних банків. Очікуємо такого самого кроку від комерційних банків – зниження вартості операцій онлайн. Ми кожного дня як НБУ присутні на валютному ринку, щоб згладжувати валютні коливання", – розповіла Рожкова.

Вона додала, що наслідки кризи важко прогнозувати.

"Це вперше, коли причиною кризи стала пандемія. І жодна країна світу, жоден центральний банк не мають досвіду, що робити у такій ситуації. Тому природно, що населення та бізнес почуваються непевно, настрої негативні. Все це ще більш поглиблює потенційні наслідки кризи... Але наша економіка входить у цей шторм сильнішою, ніж була раніше", – підкреслила Рожкова.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ