Колишнього директора Грибовицького сміттєзвалища Віталія Пугача засудили до семи років ув'язнення з конфіскацією майна. Його звинувачують у вимаганні хабаря від компанії, що постачала вапно на Грибовицьке сміттєзвалище.

Такий вирок обвинувачуваному обрав Жовківський районний суд Львівщини.

Гучну кримінальну справу для «Вголосу» прокоментував Заслужений юрист України, депутат міської ради Львова Юрія Ломаги.

Варто зазначити, що чиновників міської ради часто ловлять на хабарях, проте ми мало чуємо про реальні їхні покарання.

«Чого ловлять на хабарі? Тому, що маленька зарплата і фактично звичайні посадовці якимось чином намагаються це так компенсувати в той чи інший спосіб", - розповів юрист.

Водночас він додав, що тут більша вина керівників міста.

«У нас чиновників ж неодноразово ловили на хабарі. А як би міський голова займався «господаркою», а точніше тим, що він має робити, цього би не було. Тут більша вина керівників міста», - підсумував Ломага.

Що відомо про справу Пугача

У 2019-у році  ЛКП «Збиранка» оголосила тендер на закупівлю вапна на суму 9,5 млн грн. Переможцем було обрано ТзОВ «Гал Партс».

Тоді Віталій Пугач, на посаді директора ЛКП, почав вимагати від компанії відкат, аби вона могла «безперешкодно співпрацювати з комунальним підприємством». Зокрема, він хотів отримувати 3 грн із кожного кілограма гашеного вапна, а з кожної безтоварної операції повертати 63% від суми оплати.

Директор комунального підприємства та постачальник вапна підписали договір, а після цього склали відповідні накладні, згідно з якими в документах вказували значно більші об’єми постачання вапна, ніж його насправді отримувало ЛКП.

За першу таку поставку Пугач вимагав заплатити йому 407,2 тис. грн відкату.

1 квітня 2019 року директора ЛКП затримали під час отримання хабаря у його кабінеті.

ІА "Вголос": НОВИНИ