Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук колишнього голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка, якому заочно вручили підозру у причетності до нанесення 18,86 млрд грн збитків від впровадження формули «Роттердам плюс».

Про це повідомляє "Слово і діло".

Вовка викликали до НАБУ 14 серпня, однак він не прийшов. Тому поліція оголосила його в розшук. На виклик не прийшов і начальник відділу управління енергоринку Нацкомісії Володимир Бутовський, якого теж оголосили в розшук.

Було всатновлено, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме – витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі.

Наступного року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації. Це, своєю чергою, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. Через це подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності.

За результатами слідства, споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр завдано 18,87 млрд грн збитків, із яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження «Роттердам плюс».

Нагадаємо, компанія Ахметова внесла 10 млн грн. застави за свого співробітника у справі «Роттердам+».

ІА "Вголос": НОВИНИ