Колишній міністр соціальної політики Андрій Рева та ексміністр охорони здоров’я Максим Степанов запропонували платити додаткові кошти пенсіонерам за вакцинацію проти коронавірусу.

Таку думку вони висловили у прямому ефірі проєкту «Говорить великий Львів» на телеканалі NTA.

Ексміністр соціальної політики зауважив, що першочерговими в Україні повинні бути про вакциновані люди пенсійного віку, адже саме вони перебувають у зоні ризику і мають найбільше шансів захворіти на COVID-19.

Відтак, переконаний він, держава повинна застосувати матеріальні стимули для цих людей, аби вони вакцинувалися.

«Якщо пенсіонер має сьогодні пенсію менше 4 тисяч гривень, то давайте ми дамо тисячу гривень тим, хто про вакцинувався: 500 гривень за першу дозу і 500 гривень за другу. Я переконаний, що 10-11 мільйонів пенсіонерів одразу підуть вакцинуватися. Ми стимулюватимемо людей, ми їх захистимо, і це було б цілком нормально», – сказав Андрій Рева.

Водночас міністр охорони здоров’я попередніх років Максим Степанов додав, що ідея матеріального стимулювання груп ризику до вакцинації була в переліку пропозицій і була озвучена в Кабміні ще коли він був на посаді міністра. Проте держава відмовилася від доплат через недостатню кількість вакцини.

«Масова вакцина почала поступати вже у червні. Довго деякі країни просто не віддавали вакцину. Тому реалізація цієї ідеї могла бути виключно тоді, коли є достатньо вакцини», – пояснив Степанов.

Відтак, продовжив він, на даний момент, коли в Україні є достатня кількість вакцини проти коронавірусної інфекції, механізм стимулювання людей до вакцинації необхідно вживати негайно.

«Стимули для вакцинації можуть бути різними. Пенсіонерів забороною ходити в ресторани не злякати. Вони туди й так не ходять. Але це найвразливіша категорія. Її треба мотивувати», – резюмував Степанов.

Нагадаємо, за попередню добу, 20 жовтня, в Україні вакцинувалися 251 254 людини проти COVID-19. Також учора Україна встановила два ковідні антирекорди:  зафіксовано 22 415 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Це найбільше за увесь час від початку пандемії.  Попередній “антирекорд” був 2 квітня – 20 341 випадок. Окрім того, померли 546 осіб за добу.

ІА "Вголос": НОВИНИ