Правозахисна організація Truth Hounds провела власне ретельне розслідування, яке називалося «Звідки відкрили вогонь?», і задокументувала факти обстрілу з території РФ і інтервенції російської армії в Україну, повідомив в інтерв'ю для DT.UA Ярополк Бриних, керівник польової місії з документування військових злочинів і злочинів проти людяності Truth Hounds.

«Ми знайшли супутникові знімки позицій на території РФ, звідки вели вогонь, задокументували факти інтервенції російських солдатів, коли вони вступили в бій з українськими прикордонниками. В той раз ми отримали дозвіл від прикордонної служби, яка після перевірок дозволила нам працювати зі своїми бійцями. – розповів експерт. – Звичайно, не можна було б проводити розслідування та опублікувати його, якщо воно грунтувалося на доказах тільки наших силовиків. Тому ми опитали багатьох цивільних свідків, які не знайомі ні між собою, ні з прикордонниками. В результаті аналізу їх свідоцтва зійшлися – всі надали однакові дані, а це понад 50 осіб з абсолютно різних локацій».

За словами правозахисника, супутникові знімки та інші методи верифікації дозволяють зробити висновки, що в 2014 р. в окремих випадках обстрілів в Луганській області були задіяні сили Російської Федерації.

«Цього достатньо, щоб кваліфікувати той відрізок часу як період міжнародного конфлікту в цій локації. Звучить просто, однак документування тривало протягом багатьох місяців, проведених в полях. Потім аналіз, перевірка, пошук додаткових доказів – якомога більше доказів», – заявив Бриних.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ