Економіст Віктор Гальчинський вважає, що нових санкцій США, які анонсував Президент Джо Байден - недостатньо. Він також схильний вважати, що Україні й самим потрібно бути готовими впроваджувати більш критичні заходи.

Про які санкції йде мова, він розповів під час прямого етеру програми “Народне Толк Шоу” на телеканалі NTA.

Гальчинський стверджує, що санкцій, які запроваджують країни-партнери, недостатньо. Однак, він впевнений в тому, що партнери України не будуть впроваджувати критичних для Росії санкцій, поки український уряд сам не впровадить максимальних санкцій. Серед них він назвав декілька:

“В першу чергу Україна має запровадити санкції щодо імпорту: енергетики, газу, бензину. З 24 числа почнеться тестування паралельної роботи енергосистем України з Євросоюзом. Саме така співпраця й має залишатися. Ми маємо раз і назавжди відмовитись від співпраці з енергосистемами Росії та Білорусії. Потрібно заохочувати власний газовидобуток та не приймати завищені ренти, які душать наш видобуток. Потрібно працювати над диверсифікацією постачання, адже зараз весь бензин привозиться з Півдня та Сходу”, - пояснив Віктор Гальчинський.

Він також наполягає на максимальних санкціях у вигляді обмеження операцій, заморожування активів, бізнесів не тільки пов'язаних з Росією. Мова йде про зупинку та замороження ввезення будь-яких товарів “від, наприклад, освіжувачів повітря до транснаціональних корпорацій”, які вироблені в Росії.

“Тільки так ми зможемо виграти економічну складову цієї війни. Це також буде гарним сигналом для наших партнерів, що ми готові на такі збитки, а не очікуємо, що вони будуть страждати за нас”, - впевнений експерт.

Щодо нових санкцій, які були анонсовані, сьогодні, 22 лютого, Президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом, експерт також схиляється до думки, що їх може бути недостатньо.

“Цей пакет економічних санкцій порівняно невеликий. Накладення санкцій на два банки, які пов’язані з Росією - не завдасть їм колосальної шкоди. Хотілось би також бачити конкретний перелік, хто потрапив до “списку еліт”, який підпаде під анонсовані санкції США. Росія відчує наслідки, лише тоді, коли санкції стосуватимуться приватного бізнесу”, - стверджує економіст Віктор Гальчинський.

Як повідомляв Вголос, президент США Джо Байден оголосив про рішення ввести перший пакет санкцій проти Росії. Вони стосуватимуться суверенного боргу, двох банків та російських еліт.

ІА "Вголос": НОВИНИ