Про це розповів виданню «Гордон» президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук.

Падіння курсу гривні потягне за собою підвищення цін на бензин. За його словами, сума податків перевищує вартість самого бензину, імпортованого в Україну.

«Порогу падіння цін на бензин просто немає. Поріг є у скрапленого газу, а у бензину немає. Це залежить від місцевого ринку, тому що ми серйозно залежимо від імпорту. Є і другий момент – курс гривні. Адже наш уряд встановив податки в євро, а вже на кордоні це все перераховується в гривні. Тобто вони себе убезпечили від інфляції, а народу доводиться платити. Тому тут пряма залежність від курсу. Національна валюта пішла в глибоке піке. Через падіння курсу гривні через два-три тижні подорожчає бензин», – зазначив Косянчук.

Також Косянчук вважає, що подальше підвищення цін на скраплений газ призведе до істотного зниження попиту на нього:

«У скрапленого газу є, скажімо так, свої закони. Його розділили по фракціям – бутан і пропан. На пропан одна ставка акцизу, а на бутан зовсім інша – набагато вища. Що більше ми боремося з тіньовим ринком, то небезпечніше йому працювати. Тому вони теж починають задирати ціни. Подальше підвищення цін на скраплений газ призведе до того, що він стане нецікавим для споживачів. І вони знову повернуться в лоно нафтопродуктів. Таким чином, попит на газ впаде, а це призведе до зниження його вартості. Спрогнозувати ж динаміку цін на бензин зараз просто неможливо».

ІА "Вголос": НОВИНИ