До 23 серпня 2022 року в Україні запроваджено воєнний стан та триває загальна мобілізація до лав ЗСУ.

Оскільки повномасштабна війна з Росією триває, на підставі правового режиму воєнного стану терміни мобілізації будуть продовжені.

Про це розповів член комітету ВР з питань нацбезпеки Сергій Рахманін, пише Апостроф.

«Правові підстави для мобілізації – правовий режим воєнного стану. Тобто коли запроваджується правовий режим воєнного стану, держава має право проводити мобілізацію, в тому числі загальну. Відповідно указ про мобілізацію прив'язується до терміну дії воєнного стану. Оскільки війна завтра у нас точно не закінчиться, правовий режим воєнного стану буде продовжено, відповідно буде видано новий указ, який дозволяє проводити мобілізацію», - пояснив він.

Рахманін уточнив, що указ про мобілізацію не означає, що вона має проводитись щодня.

«Це означає, що держава у разі потреби на період дії правового режиму військового стану може мобілізувати певну кількість осіб. Коли, кого і скільки, це вже визначають збройні сили. Указ просто надає правові підстави», - додав він.

Проте, за словами військових, на фронті актуальніші не люди, а техніка.

Що нам зараз потрібно для продовження операції - це важке озброєння", - наголосив командувач Оперативного командування Південь, генерал-майор Андрій Ковальчук.

Проте наразі немає жодних підстав зупиняти мобілізацію в Україні після 23 серпня.

«Не думаю, що мобілізацію буде зупинено», - пояснив член парламентського комітету з питань нацбезпеки Роман Костенко. - «Ми щодня втрачаємо пораненими та вбитими наших бійців, вибувають окремі військово-облікові спеціальності. Зараз не можна припиняти мобілізацію – це однозначно. Ми щодня зазнаємо втрат і потрібно заповнювати особовий склад Збройних Сил України».

Втім, за словами Костенка, новий етап мобілізації може бути більш прицільним.

Зазначимо, вранці, 8 серпня, українська ППО збила над Одещиною російську крилату ракету, випущену з підводного човна у Чорному морі.

ІА "Вголос": НОВИНИ