У 2021 році різко зріс експорт товарів секретних категорій (літаків, ядерних матеріалів, зброї та боєприпасів) з Росії до країн НАТО.

Як повідомляє «Радіо Свобода», до чільної десятки імпортерів цих видів російської продукції увійшли шість країн альянсу: США, Чехія, Німеччина, Великобританія, Естонія та Нідерланди.

Якщо порівнювати з аналогічним періодом 2020 року, то експорт російських товарів із секретних категорій зріс:

- до США – з 706 млн до 841 млн доларів,

- до Чехії – зі 102 млн до 706 млн доларів,

- до Німеччини – зі 173 млн до 300 млн доларів,

- до Нідерландів – з 53 млн до 222 млн доларів.

Минулого року у першій десятці найбільших одержувачів російських секретних товарів із країн НАТО були лише США (третє місце) та Естонія з Туреччиною (девʼяте-десяте місця). Наразі США піднялися на друге місце, Чехія – на третє. Обидві країни були оголошені «недружніми» Росії в середині травня.

У січні-червні 2021 року експорт товарів із Росії, засекречених у митній статистиці, зріс на 61% у порівнянні з першим півріччям 2020 року і становив 27 млрд доларів. Як зазначають, 20 млрд доларів, або 74% від усієї суми засекреченого експорту, припали на постачання природного газу, інше – на експорт боєприпасів та авіатехніки.

Як писав «Вголос» раніше, у Північноатлантичному альянсі стурбовані випробуванням Росією космічної зброї. Столтенберг вважає, що дії РФ показують, що Москва продовжує працювати над зброєю, яка здатна вражати важливу інфраструктуру.

ІА "Вголос": НОВИНИ