Жовківський районний суд Львівської області визнав колишню співробітницю митниці винною в одержанні неправомірної вигоди і службовому підробленні.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 1 липня.

Обвинувачена працювала головним державним інспектором відділу митного оформлення № 3 митного поста «Рава-Руська» Львівської митниці.

Заяву про злочин подав чоловік, який займається волонтерством і часто їздив через пункт пропуску. Протягом 2022 року він їздив через кордон близько 27 разів. 15 та 24 січня 2023 р. перевозив вживані шини в кількості 85-90 коліс, вага таких коліс приблизно 1 тонна.

Працівники митниці почали йому натякати, що потрібно платити за нескладання протоколу про порушення митних правил та безперешкодне ввезення в Україну вживаних шин для легкових автомобілів.

Зокрема, при черговій поїздці, при поверненні з Польщі, на митниці, приблизно у грудні 2022-го чоловік спілкувався із двома інспекторами. Обвинувачена бачила його, але з ним не говорила, а тільки посміхалася та підтакувала, коли її колега натякав на хабар.

Чоловік звернувся у правоохоронні органи й надалі їздив під їх контролем. У січні 2023 року на пості була лише обвинувачена і він заплатив їй 6 тисяч гривень, щоб його пропустили з вантажем понад норму. 24 січня його не пропустили, сказали розвантажити бус, після чого він виїхав, трішки вигрузив бус, знову заїхав і заплатив 2 тисячі гривень. 

Додатково свідок пояснив, що йому дали зрозуміти, що якщо він не заплатить, то не проїде. Зокрема інший працівник митної служби в присутності обвинуваченої сказав, якщо «здивуєш нас, то пропустимо». Обвинувачена це чула та посміхалася на такі слова. Гроші свідок передав, вклавши у свій паспорт. Інспекторка проставила необхідні штампи і повернула паспорт, але вже без грошей. 

Щодо суми хабаря йому розʼяснив напарник обвинуваченої, що це має бути 15- 20% від суми товару, яка є в машині.

Обставини справи підтверджувалися також матеріалами негласних слідчих (розшукових) дій.

Колишня співробітниця митниці вину заперечувала повністю. Обвинувачена стверджує, що грошей серед документів для проїзду не було і вона їх не отримувала.

Жодних пропозицій надання їй неправомірної вигоди вона не висловлювала. Висловлювання інших працівників митниці й, зокрема, фразу «здивуй нас, проїдеш», пояснити не може, і вважає, що такі пояснення мають давати ті, хто такі це говорив.  

Жінку засудили до 6 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна.

ІА "Вголос": НОВИНИ