Сьогодні електроенергія в Польщі є найдорожчою в Європі. Якщо країна хоче стати прогресивною – інвесторам потрібно співпрацювати із державою. Без приватних інвестицій революція в енергетичному секторі буде неможливою.

«Ми повинні докласти зусиль для того, щоб енергія була екологічно чистою та за розумною ціною», - закликає Міхал Соловов, підприємець, інвестор та найбагатший поляк, з яким видання Rzeczpospolita організувала інтерв’ю.

Як справляються компанії в умовах пандемії?

- Навесні я був сповнений тривоги, тому що ніхто не знав, як розвиватиметься пандемія і як довго триватиме локдаун. Я визнаю, що тоді писав набагато темніші сценарії, аніж ті, що нарешті здійснились. Парадоксально, але ковід нам допоміг. Через те, що люди замикались у своїх будинках і озирались навколо, вони вирішили, що варто покращувати своє середовище перебування. Вони розпочали ремонт ванних кімнат, підлог, інтер’єрів загалом, і таким чином ми стали отримувати вигоду в цій ситуації. Більшість моїх компаній продані, хоча ми тимчасово були змушені закрити як виробництво, так і магазини. Проте скрізь ми фіксуємо продажі вище середнього, кращі, ніж минулого року, - розповідає підприємець Міхал Соловов.

Чи впорався уряд із проблемою підтримки бізнесу в цей складний період?

- На мою думку, перший антикризовий щит був ефективним та швидко впровадженим, особливо у сфері зайнятості. Звичайно, різні галузі постраждали по-різному. Є такі, які сильно втратили під час кризи, наприклад, готелі, ресторани. Для них допомоги від уряду може бути недостатньо. Однак зараз, під час другої хвилі пандемії, ми як держава набагато повільніше створюємо механізми підтримки бізнесу і менш активно. І все ж ситуація багатьох компаній, які зазнали проблем під час першої хвилі кризи, на сьогодні, безумовно, ще складніша. Я стурбований тим, що нинішня криза призведе до збільшення безробіття та втрати споживачем можливості витрачати гроші, що з часом вплине на весь ринок.

Ваші компанії мають амбіційні інвестиційні плани у галузі зменшення викидів CO2. Чому ви вирішили приєднатися до цієї енергетичної революції?

- Наша планета - єдине місце, де ми живемо сьогодні - ми повинні дбати про це, про себе, про своїх дітей та онуків. У певному сенсі, інтуїтивно, а може, трохи свідомо, ми приєдналися до цієї революції 15 років тому.

Група Барлінек є провідним світовим виробником багатошарових дерев'яних підлог. Барлінек першою у Польщі почала садити ліс і займається цим досі. На кожну продану упаковку дощок компанія садить одне дерево. Як результат, ліс вже має понад 15 мільйонів дерев, а компанія має негативні викиди СО2 протягом 10 років. Крім того, Барлінек є унікальною у цій галузі. Купуючи деревину в лісі, компанія використовує її на 100% - виробляє дошки, пелети, електроенергію, тепло і холод. Ми вживаємо далекосяжні заходи щодо декарбонізації всіх компаній. Я переконаний, що це правильна тенденція.

Потепління клімату - це той факт, проти якого ми повинні боротися. Економічні міркування також важливі. Якщо ми не зменшимо викиди парникових газів, наша продукція буде дорогою, оскільки на нас постраждають зростаючі витрати на викиди CO2 і, як наслідок, зростання цін на енергію. У багатьох продуктах вартість електроенергії сягає до 20%. Це конкурентний факт, який не можна ігнорувати.

Ви також аналізуєте можливості будівництва малих ядерних реакторів. Це може бути майбутнє енергетики?

- Ми створили спеціальну компанію Synthos Green Energy, яка займається сучасною енергетикою. Вона вже завершила техніко-економічне обґрунтування впровадження малих модульних реакторів SMR у Польщі та співпрацює у цій галузі із світовими лідерами. Енергетичний сектор змінюється у всьому світі. У найближчі 10–20 років цей ринок зазнає тотальної революції. Я вірю, що ядерна енергетика стане основою світової енергетичної галузі на багато десятиліть вперед. Оскільки, крім відновлюваних джерел енергії та газу, нам також потрібні стабільні джерела енергії з нульовими викидами в основі.

Невеликі SMR - це майбутнє. Вони дозволяють швидко здійснити інвестиційний процес, співпрацю держав з приватними інвесторами та розташувати такі електростанції поблизу споживача. Гравці у всьому світі роблять ставку на цей напрямок, наприклад, для американців це безперечно. Тим часом польський уряд орієнтується лише на великі атомні блоки ...

«Якщо ми хочемо бути прогресивною країною, ми повинні чесно сказати собі, що неможливо побудувати SМR (невеликий модульний реактор) без співпраці з державою. Але з іншого боку, без приватних інвесторів неможливо здійснити зміну енергетичного міксу в термінах, яких очікує від Польщі Європейський Союз, а також здійснити складні та дорогі інвестиційні проекти в галузі нових енергетичних технологій за такий короткий час. Я точно вірю в перемогу раціональності.

Сьогодні електроенергія в Польщі є найдорожчою в Європі, і ми не можемо дозволити нашій країні втратити конкурентну перевагу, яку вона колись мала - тобто доступ до дешевих джерел енергії. Ми повинні докласти зусиль, щоб енергія була екологічно чистою та за розумною ціною. Щоб Польща могла стати привабливим місцем для вітчизняних та іноземних інвесторів», – наголошує Міхал Соловов - підприємець та інвестор, найбагатший поляк за версією журналу Forbes. Серед його численних компаній - виробник плитки та сантехнічної кераміки Cersanit, виробник дерев'яних підлог Barlinek, мережа магазинів Komfort та хімічна компанія Synthos. Джерело зображення: energiaimy.pl

Раніше Вголос повідомляв, про

падіння електроопор у Києві

Тарифи-2021: чи подорожчають газ та електрика?

На Харківщині спалахнула теплова електростанція

ІА "Вголос": НОВИНИ