Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної церкви України Епіфаній повідомив, що на Донбасі окупанти з 2 березня мають намір провести «конфіскацію» 36 храмів та Єпархіального Будинку милосердя та депортувати всіх священиків ПЦУ.

Про це йдеться у заяві митрополита Епіфанія, розміщеній на офіційному сайті ПЦУ.

Зазначається, що за остані 5 років ситуація з дотриманням права на свободи совісті та віросповідання в окупованих районах Донецької та Луганської областей України постійно погіршується.

За словами митрополита Епіфанія, на окупованих територіях Донбасу порушуються права віруючого населення, релігійних громад та служителів церкви ПЦУ.  Це виявляється у систематичних гоніннях, знущанні, арештах, захопленні храмів.

«Однак, якщо дотепер йшлося про істотне обмеження і порушення прав, то тепер, з 1 березня 2019 року, виникає загроза повної заборони діяльності громад і священнослужителів нашої Церкви, повної конфіскації майна громад та депортації священиків з підконтрольної так званій «ДНР» території», - наголошує митрополит Київський і всієї України. Підставою для цього є незаконна вимога до громад зареєструватися за законами «республіки»

За словами Епіфанія, ця вимога не може бути виконана, бо республіка, що видала цей новий «закон», є ніким не визнаною.

«У зв’язку з цим вже з 2 березня 36 храмів та приміщень, а також єпархіальний Будинок милосердя, які належать громадам нашої Церкви, у окремих тимчасово окупованих районах Донецької області, можуть бути «конфісковані на користь республіки», священики – депортовані», - підкреслив предстоятель ПЦУ.

Епіфаній звернувся до до Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), до країн-гарантів Мінського процесу, до Європейського Союзу та загалом до усіх демократичних країн та міжнародних інституцій з проханням вплинути на так зване «керівництво», від якого залежить прийняття остаточних рішень у цих питаннях та вжити заходів з метою не допустити подальшого розвитку цих подій.

Як писав «Вголос», Епіфаній написав листа главі УГКЦ: планується зустріч очільників двох Церков.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ