Представник української делегації на переговорах з РФ Олександр Чалий заявив, що переговори були розблоковані завдяки президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану.

Про це  Олександр Чалий заявив в  інтерв’ю українським телеканалам.

«Нам треба віддати велику шану президенту Ердогану. Тому що в суботу були дуже складні переговори, вони були в повному глухому куті. І я очікував, що наступний тиждень ні до чого не приведе», – зазначив Чалий

Та наголосив, що завдяки тому, що президент Ердоган провів перемовини в трикутнику Україна-РФ стало можливим зібратися у Стамбулі і отримати певні домовленості на рівні голів делегацій, які  дають можливість далі продовжити переговори.

Чалий підкреслив, що у вівторок делегації зробили «тільки перший крок на дуже складному шляху». 

«Але ми маємо певні орієнтири, які нам дозволять: а) на технічному рівні вийти на деякі домовленості і б) відкрити можливість зустрічі на вищому державному рівні, щоб вирішити остаточні спірні питання вищого ґатунку. Це дає можливість після цього переходити до багатоформатного виміру наших переговорів», - сказав він.

Чалий пояснив, що пізніше до формату переговорів України та РФ мають приєднатися інші країни, які виступатимуть гарантами безпеки нашої країни, щоб взяти участь у напрацюванні кінцевого тексту угоди.

Як писав «Вголос», Ізраїль і Туреччина обговорюють будівництво газопроводу до ізраїльського родовища «Левіафан». Він може стати альтернативою російським поставкам газу на південь Європи.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ