Влада Естонії офіційно визнала дії росії на території України геноцидом.

Таке рішення сьогодні прийняв парламент країни. «За» проголосували 86 депутатів.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на ERR.

У заяві парламенту Естонії йдеться про те, що в загарбницькій війні росії проти України виявилися систематичні та масові військові злочини, вчинені російськими збройними силами проти українського народу. Ці злочини ідеологічно направлені політичним і військовим керівництвом рф, а також державними органами пропаганди.

«Російська федерація вчинила, зокрема, масові звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях, зокрема в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та Маріуполь, а також у багатьох інших населених пунктах України. Це вбивства, викрадення, депортації, ув’язнення, осквернення трупів», - йдеться у заяві.

Це означає, що влада країни офіційно визнає діяльність російських збройних сил та військово-політичного керівництва геноцидом проти українського народу та закликає до цього парламенти інших країн та міжнародні організації.

«Рійгікогу (парламент Естонії) також закликає підтримати розслідування російських злочинів і переслідування винних, а з цією метою створити міжнародний суд у співпраці з державами», - наголошують парламентарі.

Також сьогодні, 21 квітня, Сейм Латвії одноголосно прийняв заяву про агресію російської федерації і військові злочини в Україні. У заяві Сейму визнається, що зараз росія здійснює геноцид проти українського народу. 

«Сейм рішуче засуджує військову агресію росії і широкомасштабне вторгнення в Україну за підтримки та участі білоруського режиму. У заяві наголошується, що невиправдане вторгнення росії на територію України є грубим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України, явним порушенням зобов'язань Росії за Статутом ООН і міжнародним правом», - йдеться в повідомленні.

Вголос раніше писав, що у Латвії будуть позбавляти громадянства тих осіб, які підтримують вторгнення росії на територію України.

ІА "Вголос": НОВИНИ