Компанія Facebook подала до суду на двої українських програмістів, яких звинуватила у крадіжці особистої інформації користувачів соцмереж та нанесенні шкоди репутації компанії.

Про це інформує The Verge.

Як стало відомо, Гліб Случевский і Андрій Горбачов в 2017- 2018 роках рекламували на сторінках Facebook тести та вікторини з помітними назвами, як-от: “Хто ви з сучасних вампірів?”, “Хто ваш двійник з минулого?”, “Чи є у вас королівська кров?”.

Для проходження тестів користувач повинен був встановити плагін - при цьому стверджувалося, що він не збирає ніякої інформації про користувача, однак насправді це було не зовсім так.

Таким чином Случевский і Горбачов зібрали дані близько 63 тисяч користувачів - відкриту інформацію з їх профілів, а також деяку закриту - наприклад, списки друзів. Зазначається, що програмістам вдалося організувати таку схему, оскільки соцмережа надала їм спеціальний доступ для розробників додатків.

Цей доступ восени 2018 року відключили, оскільки алгоритми з пошуку підозрілих додатків виявили тести українських програмістів.

У судових документах ідеться, що соцмережа оцінила шкоду від діяльності Горбачова та Случевського у понад $75 тисяч.

Аналогічний позов Facebook подав минулого тижня проти чотирьох китайських компаній, які, ймовірно, продавали фальшиві аккаунти і дані про користувачів.

В обох випадках відповідачі знаходяться за межами США, тому навряд чи понесуть якусь відповідальність за свої дії, зазначає видання. “Але подібні позови дають Facebook можливість захиститися від нападок в недостатньому забезпеченні безпеки і конфіденційності, показуючи, що користувачі стають жертвами хакерів - а не самої платформи”, - пише видання.

Додамо, що Facebook приховуватиме контент, що пропагує відмову від щеплень.

ІА "Вголос": НОВИНИ