На електронних аукціонах з продажу прав на оренду земельних ділянок, що проходять на майданчику ДП «СЕТАМ», діють схеми з розіграшу лотів між пов’язаними учасниками, а деякі бажаючі не допускаються через нібито технічні збої системи.

Про це пише AgroPolit, передають Наші гроші.

Ще червні 2017 року Кабмін ухвалили постанову про впровадження технології Blockchain для захисту даних Держгеокадастру та переведення земельних аукціонів в електронний формат з 1 вересня 2018 року. Торги мали допомогти фермерам та створити ринкову вартість користування наділами.

Але перший пілотний аукціон змогли провести тільки 18 вересня минулого року. За день до цього Держгеокадастр та СЕТАМ підписали договір про співпрацю і про продаж прав оренди через майданчик «OpenMarket» (за адресою land.setam.net.ua).

За півроку сукупна вартість земельних ділянок, проданих в рамках пілотного проекту,  сягнула 40 млн грн. Офіційна статистика СЕТАМ стверджує, що під час торгів ціна в середньому збільшувалася на 180%.

Але частина фермерів, які намагалася придбати право оренди на землю на платформі «OpenMarket» зіткнулися з низкою проблем. Перша – перебої в роботі самої системи, що не дозволило їм повноцінно прийняти участь в торгах.

Так, під час лоту №201, де торгувалися чотири учасника,  три з них (ТОВ «Більковці», ТОВ «ДМагро» та СТОВ «Сільгосптехніка») повідомили про технічний збій. У відповідь на запитання одного з потерпілих СЕТАМ відповіло про відсутність технічного браку. Після цього підприємства написали колективного листа, куди прикріпили скрін екрану комп’ютера на підтвердження, що система не пустила їх далі брати участь  у торгах, вибивши помилку. Співвласниця компанії ТОВ «Більковці» Олена Цина не виключає, що «технічні помилки» можуть бути просто прихованими хабарами.

Також на технічний збій під час торгів №462 полтавський фермер Сергій Зіванись, який в даному випадку не зміг прийняти участь по оренді ділянки, якою користувався. Хоча перед цим він завчасно зареєструвався торгах, зробив електронний підпис та сплатив кошти за участь в торгах. Але під час аукціону система не дозволила йому натиснути відповідну кнопку, щоб запропонувати власну ціну. В результаті ділянка перейшла в оренду до агрохолдингу, а з фермера було взято 870 грн. за послуги СЕТАМ.

Директор держпідприємства Віктор Вишньов каже, що програма «OpenMarket» працює ідеально, а проблеми виникають через помилки учасників, або неполадки у них з інтернетом.

Натомість аграрії стверджують, що крім «технічного збою» існує інша схема, що дозволяє учасникам торгів уникати справжньої конкуренції. Це допуск до аукціонів пов’язаних фірм. Часто в цій схемі задіяні три фірми, дві з яких відразу починають накручувати вартість оренди, а третя тримає ціну трохи вище пропозиції фермера. Коли вартість значно зростає, фермер відмовляється підвищувати ціну. Тоді  «переможець» і другий фіналіст відмовляються підписувати протокол, їхні ставки анулюються, і третій учасник за своєю невисокою ставкою отримує землю в оренду,

Уряд тестує проведення земельних аукціонів через майданчик СЕТАМ та «Prozorro.Продажі», на останньому майданчику перші торги відбулися в грудні минулого року. Але після того Держгеокадастр припинив виставляти ділянки на аукціони мотивуючи це тим, що ProZorro.Продажі оприлюднює дані учасників та переможця аукціону. Ця ініціатива була розкритикована Міністерством економічного розвитку та торгівлі, яке курирує роботу «Prozorro». СЕТАМ, який відає Міністерство юстиції, даних про учасників торгів не розкриває.

ІА "Вголос": НОВИНИ