Валентина Данішевська, яка майже 4 роки очолювала Верховний Суд України, скликає пленум на 22 жовтня для обрання нового голови суду.

Про це вона заявила на останньому засіданні суду. За її словами, вона не планує залишатися на посаді.

«Я не буду пропонувати свою кандидатуру...Значить, можемо шукати в наших рядах наступного голову Верховного суду», - заявила вона.

Данішевська підсумувала, що за європейською традицією вона вирішила заздалегідь ініціювати процес зміни голови суду. Крім того, вона підкреслила, що її кар'єра як судді також підходить до фіналу.

Нагадаємо, Верховний суд обрав Валнетину Данішевську своєю головою 30 листопада 2017 року.  Вона стала першою жінкою на чолі однієї з найвищих інституцій судової влади та увійшла до складу Вищої Ради Правосуддя. У 2019-у році була фігуранткою перевірки Національної Агенції з питань запобігання корупції щодо можливого конфлікту інтересів. 

"Я хотіла б, щоб через певний час ми могли сказати людям словами відомої телеведучої: «Люди, не ходіть по європейських судах — справедливість ви знайдете тут, в Україні, у Верховному суді, у кожному суді, який є на території України", - сказала Валентина Данішевська після обрання. 



Зауважимо, станом на 2021-й рік довіра до суддів в Україні на одному з найнижчих рівнів у порівнянні з іншими інституціями державами. За даними Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), отриманих в рамках реалізації програми «Нове Правосуддя», абсолютна більшість учасників судових процесів вказують на несправедливість в ухваленні рішень та корумпованість судової системи. 

Водночас як повідомляє «Укрінформ», судам в Україні довіряє лише 1,7% громадян. 

Довідково:

«Виходить так: від судової системи вимагають, щоб суди в нас були найкращі, але необхідних умов для цього не створюють. Умови навіть погіршуються», - слова очільниці Верховного Суду про судову реформу.



ІА "Вголос": НОВИНИ