Нововведення та рішення Верховної Ради України дають можливість вкладникам не переживати за свої кошти.

Верховна Рада схвалила закон, що гарантує повне відшкодування суми банківських вкладів фізичним особам на час дії воєнного стану.

Про це повідомив голова Податкового комітету ВРУ Данило Гетманцев.

Депутати схвалили закон № 5542-1, який передбачає гарантування вкладів фізичних осіб в повному обсязі (без обмеження за сумою вкладу) на час дії воєнного стану в Україні та трьох місяців після нього.

Після закінчення трьох місяців сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами зросте до 600 тисяч гривень. Дотепер максимальна сума відшкодування становила 200 тисяч грн.

Цей законопроєкт перебував на розгляді у ВРУ ще з минулого року. Серед іншого, передбачено приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів. Це було одним із основних структурних елементів у Меморандумі з МВФ. 

В останній версії, схваленій комітетом до війни, йшлося про поступове підвищення суми гарантування з 200 тисяч грн до 400 тисяч грн і згодом до 600 тисяч грн. 

Це рішення Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб фактично є підтримкою ініціативи президента Володимира Зеленського щодо запровадження 100% гарантії держави на депозити населення.

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ