Фінляндія офіційно подала заявку на вступ до НАТО. Тепер відповідне рішення очікують від Швеції. У Росії вже встигли відреагували на швидкий вступ Фінляндії та Швеції до НАТО та пригрозити «червоною кнопкою».

Про намір Фінляндії вступити до НАТО повідомляють на сайті президента Фінляндії. 

Рішення, раніше ухвалене органами законодавчої влади, підтримали прем'єр-міністр і президент країни. Саулі Ніїністе та Санни Марін оголосили, що підтримують членство країни в НАТО.

«Членство в НАТО зміцнить безпеку Фінляндії. Ставши членом НАТО, Фінляндія зміцнить весь оборонний альянс. Фінляндія має негайно подати заявку на членство в НАТО. Ми сподіваємося, що кроки, необхідні для ухвалення цього рішення на національному рівні, будуть швидко зроблені протягом наступних кількох днів», – йдеться в спільній заяві Саулі Ніїністе та Санни Марін.

 

Лідери країни висловили сподівання, що всі процедури на національному рівні, необхідні для вступу в НАТО, виконають протягом кількох днів.

Нійністе та Марін зазначили у заяві, що такому рішенню передувало тривале обговорення на рівні парламенту, суспільства, перемовини з НАТО та Швецією, яка теж планує вступити до альянсу.

Світові ЗМІ очікують, що протягом найближчих днів із такою самою заявою має намір виступити Швеція, а вже наступного тижня дві країни надішлють офіційні прохання щодо вступу до НАТО.

За словами посадовців НАТО, вступ Фінляндії та Швеції можуть схвалити вже найближчими тижнями. Щоправда, до моменту, коли вони повністю та офіційно стануть членами альянсу, може минути ще рік, відведений на ратифікацію цього рішення парламентами всіх країн блоку.

Натомість у Росії вже встигли відреагували на швидкий вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

«Потенційний конфлікт НАТО з рф може перерости в ядерну війну. Це буде катастрофічним для всіх сценарієм», - заявив Дмитро Медведєв.

Також згадав про накачування країнами НАТО України зброєю, відправлення найманців та проведення навчань країн Альянсу біля російських кордонів.

Нагадаємо, Німеччина затримує передачу важкого озброєння обіцяного Україні. Йдеться, зокрема, про самохідні зенітні установки Gepard.

Додамо, у Маріуполі вороги блокують підземні виходи з металургійного комбінату «Азовсталь», українські військові вдаються до контратак.

ІА "Вголос": НОВИНИ